НСТС не прие социални предложения на БСП

Националният съвет за тристранно сътрудничество не прие социални предложения на БСП.

На днешното заседание бяха обсъдени предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване и в Закона за семейни помощи за деца, внесени от левицата. Предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване, внесени от БСП не бяха подкрепени от членовете на НСТС, с изключение на КТ "Подкрепа". Вносителите предлагат пенсиите за трудова дейност, които са отпуснати до 31 декември 2016 г., да се преизчисляват от 1 септември 2019 г. като индивидуалният коефициент за съответният човек се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2015 г.

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди промените в Закона за семейни помощи за деца, внесени също от БСП. Социалните партньори, с изключение на КТ "Подкрепа", не подкрепиха предлаганите изменения. От КТ "Подкрепа" не са съгласни, че предлаганата еднократна помощ за раждане е обвързана с осигуровките.

Социалното и финансовото министерство също не подкрепиха предложените промени. С промените в закона се предлага еднократната помощ за второ и трето дете да бъде в размер на 10 минимални заплати, ако двамата родители са осигурени 24 месеца преди раждането на детето. Другото предложение предвижда помощта за началото на учебната година за деца от семейства с ниски доходи да се разшири не само за първокласници, но и за децата от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас. В момента помощта за първокласник е 250 лв.

В дневния ред на заседанието бяха направени предложения за промени в Закона за българските лични документи, внесени от Юлиян Ангелов и група народни представители на ВМРО. Работодателските организации по принцип подкрепят предложения законопроект. Това каза вицепремиерът Марияна НиколоваМарияна НиколоваМарияна Николова е родена на 16 септември 1975 г. Завършила е „Публична администрация и на брифинг пред журналисти в Министерския съвет след заседанието на НСТС. КРИБ се въздържа от подкрепа. Социалното министерство и синдикалните организации не подкрепиха законовите предложения в частта им за трудовата миграция и мобилност.

Вносителите на законопроекта предлагат издаването на лични документи за гражданите с български произход, живеещи извън България, които да важат само за територията на страната. Целта е да се реши въпросът с липсата на работна ръка и да се преодолеят проблемите с демографската криза.

Социалните партньори оцениха като добра основа за дебат представения проект на Анализ на социално-икономическото развитие на страната след присъединяването й към ЕС, добави Николова. Резултатите от дебатите ще залегнат в основата на бъдещата стратегия за развитието на България 2020-2030.

Коментари

  1. 2019.07.15 | 19:40

    А лошо ли е да се дават еднократни помощи за второ и трето дете в размер на 10 минимални заплати на родени български деца,как ще се справим с демографската криза ако не вземем социални мерки,но тези господа са далеч от реалния живот на българина,те просто не знаят че наистина има родители,които са затруднени да подготвят децата си за училище.Важното е те да трупат богатства,лидерите на КНСБ и Подкрепа ,които са вечни няма как да вярват на бедните нищо,че това им е работата

  2. 2019.07.15 | 19:32

    Лидерите на профсъюзите щяха да подкрепят предложенията,но ако касаеха тях и техните доходи,а защо да подкрепят помощите за деца на младите семейства,то и без това останаха малко в държавата ни

  3. 2019.07.15 | 17:38

    Комуноидната сган е в немилост -- изритана е от българския народ по всички линии от обществения живот и не е далече деня , в който ще бъде изпратена там , където и е мястото -- на Мачу си Пикчу и то еднопосочно

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет