Атанас Запрянов: Получихме пакет за изтребители Ф-16, който ни удовлетворява

  • 10 юли 2019 18:33

  • 1120
  • 3
Атанас Запрянов: Получихме пакет за изтребители Ф-16, който ни удовлетворява
©

Абсолютно бяхме в състояние да преговаряме, преговаряхме успешно и получихме пакет, който ни удовлетворява. Това заяви зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов в предаването "Още от деня" по БНТ по повод одобрената от правителството цена на новите изтребители Ф-16 Блок 70 за Българската армия от 1,256 млрд. долара.

На 17 юни у нас бяха получени проектите на договорите, а на 27 и 28 юни преговорните екипи окончателно са уточнили всички параметри по договорите. На 8 юли са получени официално подписаните документи, припомни той.

„Преговорите се водиха на политическо и на военно-техническо ниво. За американската страна това е военно стратегическа сделка. Отношенията ни вече са на друго военно ниво“, убеден е зам.-министърът на отбраната.

По думите му, вземаме самолет с пълно бойно оборудване. „Ще имаме възможност да поддържаме самолетите в България. Те имат три години гаранция. Получаваме и резервни части и консумативи за поддръжка. Получаваме и индустриален пакет, който ще позволи да се създаде и оборудва учебен център за нашите пилоти“, изброи част от предимствата на сделката.

„Има и компромиси, обаче“, призна Запрянов и подчерта, че всичко се прави напълно прозрачно за обществото. „Намален е броят на ракетите за въздушен брой от 24 на 12. Имахме желание да увеличим броя на двигателите, но това оскъпяваше поръчката. За част от нещата, Американската страна не разреши да е откажем. Направените компромиси от авиационните специалисти, обаче не влияят на изпълнението ни на стратегически задачи в мисии на НАТО. Освен това не се подлага на съмнение и пълноценното ни партньорство в НАТО“.

„България ще има бойна ескадрила“, увери Запрянов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1120 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
1

2019.07.11 | 07:19

3

Бяха за отбрана, уж, сега пък мисии на НАТО, утре ще трябва да се купуват нови ракети. Колко по-лесно и евтино беше да не забравяме, че САЩ нямат наяждане.

RIno

2019.07.10 | 21:43

2

На гол тумбак, чифте пищови

Човек от народа...

2019.07.10 | 21:42

1

Е да ,ама мен не ме удовлетворява...?!Кой ти дава право да говориш от мое име...?!

Добави коментар

Водещи новини