Сформират работна група, която да изработи конкретни мерки срещу фалшификатите на културни ценности

  • 10 юли 2019 13:22

  • 446
  • 0
©

Фалшификатите на българското изобразително изкуство е била темата на работна среща между експерти, съобщиха на пресконференция от министерство на културата.

Целта на предварителната среща беше да се изработи програма, по която ще се работи оттук нататък. Ще има няколко работни среща, стана ясно от думите на Александър Трайков - Дректор на дирекция инспекторат за културното наследство.

В срещата участваха представители на ангажираните по темата институции, организации и експерти от Главна прокуратура, Главна дирекция „Национална полиция“ на МВР, Съюза на българските художници, Националната галерия, Съюза на колекционерите и Асоциацията на търговците на произведения на изкуството.

Идеята е да се постигне конкретно съгласие между институциите по темата. Засегна се законодателната тема, потърсено е мнението на неправителствените организации, каза той.

Целта да се ограничи фалшифицирането на културни ценности, каза Трайков.

Ангел Папалезов - началник сектор престъпления с културни ценности заяви, че тези срещи се сфромират във връзка с няколко скандали в обществото с търговия и експозиции с фалшификати.

По думите му дебатът е широк и експертен и ще се набележат мерки в няколко посоки. Първо трябва да се обсъдят нормативните актове. От януари месец се въведоха специални текстове в Наказателния кодекс, които преследват пусканите в обръщение на фалшификати на културни ценности, но, по думите му, те имат някои празноти.

Има необходимост от прецезиране на текстовете от закона за културните наследства, каза той.

Разбрахме се за скорошно сформиране на официална работна група, която да излезе с конкретни предложения.
Тези предложения в няколкото срещи в следващите 2 - 3 месеца да могат да се обработят, каза той.

 

 

Последвайте канала на

Novini.bg
446 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини