БСП алармира международни институции за орязаните партийни субсидии

06 юли 2019 10:18

БСП алармира международни институции за орязаните партийни субсидии
© БСП (архив)
1668 18

Председателят на БСП Корнелия НиноваКорнелия Нинова Корнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за изпрати писмо до Европейската комисия, ОССЕ, ПАСЕ, Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, ПЕС и посланиците на държавите от ЕС и САЩ в България във връзка с приетите промени в Закона за държавния бюджет, свързани с радикална промяна във финансирането на политическите партии.

В писмото се обяснява, че приетата промяна предвижда намаляването на държавната субсидия за партиите и коалициите, като един получен действителен глас от тях се приравнява на 1 лев, вместо на досегашните 11 лева.

,,Тези промени засягат базови принципи на функционирането на политическите партии, прозрачното им финансиране и необвързването им с корпоративни и лобистки интереси. Измененията се правят внезапно, без подготовка и обсъждане, три месеца преди местните избори, което лишава опозицията от ресурс за равнопоставено участие в изборния процес'', пише още в писмото.

Според Нинова приетото предложение от управляващата партия за субсидия от 1 лев на глас е далеч от адекватното му решение, като най-добро доказателство за това са думите на министър-председателя Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, казани при внасянето на законопроекта в Народното събрание: ,,Ще стане накрая като… в много страни милиардерите и олигарсите да са и премиери - няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмените''.

Лидерът на левицата подчертава, че намаляването на партийните субсидии и допускането на финансиране от юридически лица фундаментално променя условията на функциониране на демократичната политическа система в България.

,,Политиката се превръща във функция на частни интереси, за които няма гаранции, че ще представляват обществения интерес. В крайна сметка политическите партии ще бъдат задължени да изпълняват услуги на своите донори'', пише в писмото.

От БСП припомнят, че са потърсили диалог по темата с парламентарно представените партии, но до такъв не се е стигнало. Според левицата решението за драстичното намаляването на субсидиите в страна от Европейския съюз противоречи на европейските демократични практики, които гарантират политическия плурализъм.

,,Считаме за свой дълг да уведомим европейските инситутуции за тези антидемократични действия с надеждата за отговор и позиция по този въпрос'', се казва в писмото.

Novini.bg
1668 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар

2019.07.06 | 14:07

18

Цигани

2019.07.06 | 14:06

17

Кури обади се на фатмака рогачев после на Решетников ,иди на свиждане на Баневи,Въткови ли бяха или връткови не помня на милиончева и накрая развържи кисията и ти или върни откраднатото и всичко ще е ОК.даже и остатък ще има

2019.07.06 | 13:51

16

Червените спосрански лай.номети няма ли да излизат в отпуск, та да си починеме от техните кретенизми!?

Всеки божи ден медиите пишат за Биволицата от Крушовица!

Тая ще влезе в историята на България като най известната селянка!

2019.07.06 | 11:30

8

Гладни комунисти са по-страшни и от гладни акули! На Папата ако щете пишете, но хитрия пожарникар ви арестува донорите, останалите ги подгони и сега крадливата КУРНЕЛКА реве за пари!!
Тази партия БКП/БСП трябва да се забрани със закон! Да се изгради на ново социалдемократическа партия, която няма нищо общо с БКП!!!

преяли

2019.07.06 | 13:11

15

Гладен комунист няма ,има преяли та чак ос=ни,,колкото и да им даваш все не им стига щом не е от техният джоб все не им стига.

Аз

2019.07.06 | 13:03

14

Крадлива сган.

гост

2019.07.06 | 12:33

13

Йончева на Станишко ще закърпи положението с офшорките.

teo

2019.07.06 | 12:32

12

Курнелия, мандалото лопна, кранчето на авантата пресъхна! Сега трябва да поизпразниш джобовете на червените олигарси, пък и твоите джобове които напълни с кражби от фирми, които съсипа. Сега на Бузлуджа ще се изкачваш пеша, ако не платиш на автобуси. Сега изпрати оплакването и към Путин, Северна Корея, Китай, пък не забравяй и арменския поп! Народът, който ти е работодател стопира харченето на парите си от такива престъпници като БКП-БСП !

Докога ще ги търпим

2019.07.06 | 12:26

11

Незабавно да се закрие тази престъпна болшевишка партия и да се забрани със закон

Българка

2019.07.06 | 12:01

10

Нинова е време да вземе да се обеси вече ,че дотегна с тая алчност на всички българи. На тая ненормална жена и 100лв субсидия да й дадат пак няма да й натъпчат гърлото. Тя докато потроши парите на БСП беше като луд с картечница. Сега бучи. Едва ли има някъде по света толкова злобно,алчно и крадливо същество като Нинова. Отвратителна личност.

Крум

2019.07.06 | 11:40

9

Червено куко срещу народа си ли се оплакваш на либералните европейски педанти.Народа реши да взимате по 1 лв на глас. Ако беше в някоя латинска държава до сега хората да са ви пречукали с камъни. Измет и позор червена

Добави коментар

Водещи новини