Захариева открои приоритетите за българското председателство на организацията на ЧИС

  • 28 юни 2019 11:25

  • 216
  • 0
Захариева открои приоритетите за българското председателство на организацията на ЧИС
© МВнР (архив)

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на открои сътрудничеството в областта на транспорта, опазването на околната среда и културата като приоритетни сфери по време на ротационното председателство на България на организацията на Черноморското икономическо сътрудничество, което премина под мотото "Море от възможности".

Днес Захариева откри в София 40-ата среща на Съвета на министрите на външните работи на държавите членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество /ЧИС/ - най-представителната и институционално най-добре развитата организация в широкия Черноморски регион. Срещата отбелязва и края на българското председателство на организацията, което е четвърто за страната ни, и началото на председателството на Гърция.

Организацията ни продължава да е изправена пред сериозни предизвикателства, произтичащи от сложната ситуация в региона на Черно море, посочи Захариева. Тя благодари на страните членки за подкрепата им и за конструктивния подход и духа на компромис, демонстриран в търсене на решения. Въпреки различията ни, Организацията за ЧИС ни събира всеки път заедно, на една маса, за да се концентрираме не върху това, което ни разделя, а върху това, което ни обединява, каза външният министър. Тя отбеляза, че няма по-добро доказателство за значимостта и важната роля на организацията на международната сцена от кандидатурата на Северна Македония за членство в ЧИС и изрази увереност, че Съветът днес ще разгледа благосклонно тази кандидатура и скоро в организацията ще може да бъде посрещната нова страна членка. Захариева благодари на страните от организацията за подкрепата им в успешното осъществяване на календара на българското председателство.

Тя припомни приоритетните области - транспорт, опазване на околната среда и културата, и отбеляза, че по тези теми са организирани много събития, сред които министерски срещи, срещи на експертно ниво.
Вицепремиерът отбеляза като акцент и развитието на сътрудничеството в областите на туризма, здравеопазването и енергетиката. Друга приоритетна тема на председателството ни е насърчаване на развитието на продуктивното взаимодействие между ЧИС и ЕС.

Събитието в хотел "Балкан" събра на едно място представители на 12-те държави членки - България, Азербайджан, Албания, Армения, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция, Украйна, както и на Египет и Тунис - страни - наблюдатели в ЧИС, на Съюза на Средиземноморието и други.

Последвайте канала на

БТА
216 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини