Бисер Петков се срещна с председателя на германското Сдружение за подпомагане на домове за хора с увреждания

  • 27 юни 2019 14:39

  • 215
  • 0
Бисер Петков се срещна с председателя на германското Сдружение за подпомагане на домове за хора с увреждания
© МТСП

Министърът на труда и социалната политика Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  се срещна с Паул Хайдрих, председател на германското Сдружение за подпомагане на домове за хора с увреждания в чужбина. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.

По време на разговора бяха обсъдени теми от двустранен интерес с акцент върху възможностите за подобряване на социалните услуги за хората с увреждания.

Създаването на по-добри условия за интеграция на хората с увреждания е основен приоритет на Министерството на труда и социалната политика, каза министър Петков. Той подчерта, че през 2018 г. са приети три нови закона в тази област – Законът за хората с увреждания, Законът за социалните услуги и Законът за предприятията на социалната и солидарна икономика.

Министър Петков добави, че от 2018 г. България изпълнява първия план за прилагане на Стратегията за дългосрочна грижа, чиято основна цел е подобряване на качеството на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания. В документа е предвидено до 2021 г. закриване на институциите, които са в най-лошо състояние и изграждане на 100 нови услуги, в които хората могат да получават дневни и денонощни грижи.

Законът за социалните услуги регламентира изготвянето на национална карта на потребностите от услуги. Създаването на новите центрове ще се съобрази с него, добави министър Петков.

Паул Хайдрих информира за дейността на ръководеното от него сдружение за осигуряване на финансова подкрепа за ремонтиране на Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Малко Шарково и за разкриване на защитени жилища в град Болярово и Малко Шарково.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
215 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини