Икономист: Опитът на ЕС в диференцираното ДДС трябва да бъде приложен и в нашата страна

  • 25 юни 2019 17:58

  • 508
  • 2
Икономист: Опитът на ЕС в диференцираното ДДС трябва да бъде приложен и в нашата страна
©

20% ДДС вече 25 г. е въведен в България и не е променян. ДДС е основният данък в ЕС. От 24 от 28 държави в ЕС имат диференциран ДДС върху храните и то от 30 г. Важно е опитът на ЕС да бъде приложен и в нашата страна. Това каза икономистът Румен Гълъбинов в предаването "Лице в лице" по БТВ.

„Учудвам се на твърдоглавието, което се проявява в България по този въпрос. Нека да видим как този данък се отразява на страните около нас. Румъния намали ДДС върху храните преди две години и цените като цяло паднаха. Страната бележи рекорден ръст на БВП. Нали това искаме и ние? Ние сме на 9-то място. Другите държави в челото са все от нашия регион и при тях има диференцирано ДДС“, подчерта Гълъбинов.

Според него, засиленият контрол, би попречил да се стигне до картел на пазара, каквото опасение има.

Другият аргумент, че ще се намалят приходите и ще се наложи да се вдигат данъците, икономистът коментира така: "Нали има излишък. Това би съживило малкия и средния бизнес, освен това ще увеличи покупателната възможност на българите. В рамките на годината отчитаме излишък от над 100 милиарда лева годишно, едно намаление с 1% на общата ставка ще останат в бизнеса, потребителите, услугите и т.н. и ще позволят да се завърти колелото на икономическото развитие“.

„Друго предложение, което ще оживи икономиката е да се намали средният необлагаем минимум. По този начин ще се даде възможност за по-високи доходи и повече покупки“, смята икономистът.

Той призова да се поучим от старите страни-членки, където този модел работи от години.

„Чуждите преки инвестиции в България продължават да намаляват. Увеличават се дълговете от компании-майки от чужбина. Дори намалението на ДДС ще повлияе косвено по-добре на инвестициите, смята икономистът. ЕК позволява до 200 000 евро годишен оборот да бъде освободен от ДДС“, разясни финансовият експерт.

„Преките ни данъци върху доходите са сравнително ниски, но косвените данъци са големи, това позволява да се увеличават неравенствата. България продължава да е страната с най-малко потребление на глава от населението. Доходите на пенсионерите трябва да растат. Трябва ни потребление“, каза още той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
508 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Икономист експерт

2019.06.25 | 20:11

2

Гълъбинке, нали сме у валутен борд ма!?

Българка

2019.06.25 | 19:11

1

Аз също се чудя на това твърдоглавие на политиците ни? Като падне ДДС на стоки от първа необходимост ще се увеличи покупателната възможност на народа,но тия горе си мислят,че само те са учили икономика.

Добави коментар

Водещи новини