Каракачанов: Няма как Борисов да преговаря със САЩ за изтребителите

  • 21 юни 2019 09:45

  • 3348
  • 5
© parliament.bg

По време на парламентарния контрол депутатът от БСП Георги Вергиев се обърна към министъра на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността с въпрос какъв е съставът на българската делегация, която води преговорите със САЩ за доставка на изтребителите Ф-16 блок 70 за България.

Каракачанов заяви, че е създаден е екип за общ контрол и финализиране на преговорите от министерствата на отбраната, на външните работи, на икономиката и на финансите, като от 7 до 9 май представители на всички цитирани министерства са провели поредица от консултации.

Преговорите се проведоха на две нива – политическо и експертно. Преговорните екипи са изготвили доклади за срещите, уточни военният министър.

Не приемам отношението относно компетентносттта на преговарящите екипи. Това са високо ценени експерти във ведомствата, в които работят и от които са оторизирани да водят преговорния процес, подчерта Каракачанов.

Не поставям под съмнение компетентността на хората. Вие обаче преговаряте с една нация, която държи на достийнството си. Смятате ли, че този екип успя да спази всички параметри и направи всичко възможно това, което беше гласувано в парламента, да се спази, попита Георги Вергиев.

Моето впечатление от работата на експертите, които са определени с моя заповед да преговарят от името на Министерството на отбраната, е, че те си свършиха работата. Вие споменахте, че при преговорните процеси е хубаво да се уважава достойнството на голяма държава като САЩ. Така е, но в края на краищата трябва да уважаваме достойнството и на страната България. Поради тази причина принципът на преговорите е реципрочност. Няма как и не е нормално на нивото, на което са подадени преговорните екипи от САЩ, да отиде министър-председателят да разговаря с тях. Затова разговарят съответните нива на експертно и на политическо ниво. Мога да ви уверя, че екипите си свършиха работата, друг е въпросът какво ще произлезе от преговорите, тъй като те продължават, каза още Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността.

САЩ ще имат скоро нов военен министър. Другата седмица у нас пристига делегация от САЩ за финализиране на преговорите за закупуване на Ф-16, съобщи министърът на отбраната.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3348 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2019.06.21 | 14:59

5

Менте -патриота !

2019.06.21 | 14:58

4

БИДОНА - министър !!

Що да няма как,

2019.06.21 | 10:45

3

нали тая Банкянска СДСвиня го кypoположихте за премиер на българите, защо отиде и ти бе, шопар, да му лижеш седесарския гъз. 20г. вече прави каквото си иска с тая измъчена държава.

Смехурко

2019.06.21 | 10:44

2

На Каракачанов ясна ли му е думата преговори? В тази сделка говори само едната страна, поръчва и одобрява пак тя, а другата има правото да плати веднага или да вземе непосилен заем. Една необходимост се добута до закопаване на държавата от група слабохарактерни мъжленца.

2019.06.21 | 09:58

1

svinski lajec ti si postaveno lice sluga i si nikoi to e iasno tce ciganskiat premier vodi pregovorite.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини