Красимир Каракачанов: Междуведомствената комисия за общата ни история с Македония не работи

  • 09 юни 2019 16:54

  • 668
  • 4
Красимир Каракачанов: Междуведомствената комисия за общата ни история с Македония не работи
© Булфото (архив)

Смесената комисия по историческите въпроси зацикли върху живота и делото на Гоце Делчев. Три дни скопската страна отказва да признае очевидния, документиран и признат от самия Гоце факт, че войводата е българин по народност. Това се казва в изпратена до медиите позиция на вицепремиера, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността.

"Македонската страна признава, че Делчев е роден в екзархийско населено място - Кукуш, че е бил екзархийски учител, но забравят чия е Екзархията. Забравят също и скръбното изказване на Гоце от писмото му до Никола Малешевски: "... когато си сме българи и всички страдаме от една обща болест".  Тая болест за Гоце бяха разделенията. И ясно е, че днес в Скопие още има хора, които търсят тези разделения. Докато България търси сътрудничество и обща полза, елитът в Скопие тупа топката и се опитва да ни замазва очите, за да си прокара политиката за НАТО и ЕС.  Поредното безобразие на скопските политици пролича достатъчно ясно в предложението им в смесената комисия. Според това предложение Делчев е деец на македонското освободително дело, който бил почитан и от народа на България.  На няколко места се споменава как Делчев е символ на Македония, но системно се пропуска, например, че Организацията работи и в Одринско и това се споменава само пътьом. През цялото време се прокарва разделение между "македонско" и "българско" с внушението, че към онзи момент става дума за различни народи.  В резултат, предлага се най-вече заедно да се чества 7 октомври - денят, в който костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическата власт в София на Скопие. Между другото са споменати и други възможни дати, но без никаква конкретност и без никакво видимо намерение общо да се отбелязват заедно рождението и смъртта на Делчев, например", заявява Каракачанов. 

"За мен подобно предложение е откровена подигравка, която всъщност минира процеса на подобряване на отношенията между двете страни.  Досега процесът на разведряване със Скопие се дължи най-вече на великодушието на София и на ангажираността на международни фактори. Но явно време е България да втвърди позицията си подобно на гръцката страна.  Да, тъжно е да го кажем - защото става дума за наши братя по кръв, към които България винаги е била (и трябва да бъде!) великодушна. Но, вижда се, че нашето великодушие в този момент се тълкува като слабост. И Скопие се надява работата на общата комисия всъщност да легитимира някаква компилация от измислици, преплетени с научни факти.  Ако това продължи, българската делегация трябва да стане от масата с всички възможни последствия за европейската и натовска интеграция на Северна Македония. Вината за това няма да бъде наша", се казва още в позицията. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
668 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2019.06.10 | 00:12

4

Вдигни рушвета за българско гражданство... Ще клекнат, няма къде да ходят!

Нико

2019.06.09 | 18:04

3

Бг има коз.. трябва да се внимава много..

Иван

2019.06.09 | 17:42

2

Браво Краси.Никакви отстъпки на тия сръбски курви

БИДОНА

2019.06.09 | 17:06

1

ПРИ ВАС НИЩО НЕ РАБОТИ ВЕЧЕ 30 ГОДИНИ .САМО КРАДЕТЕ,ЗАЩОТО ДРУГО НЕ МОЖЕТЕ.

Добави коментар

Водещи новини