Менда Стоянова: Всички ще върнат парите от надвзетите субсидии

Считам, че субсидиите са изчислявани правилно, така както повеляват текстовете на закона. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова по повод надвзетите партийни субсидии.

От 2001 година досега те се изчисляват на базата на общата сума, която е предвидена по член 27 – като се вземат всички подадени действителни гласове за партиите и коалициите и се умножат по 11 лева. Преразпределят се гласовете на партиите и коалициите, които са останали под бариерата, каза Стоянова.

Ще върнем парите и всички ще ги върнат, заяви Стоянова.

Аз не съм сигурен, че всички политически сили са в състояние да върнат тези средства, посочи депутатът от БСП и зам.-председател на правната комисия в парламента Филип Попов.

Тук проблемът е в Министерството на финансите. Искаме оставката на финансовия министър, защото е негова отговорността. Ние сме създали Закон за бюджета, където ясно е казано, че субсидията е 11 лева. В разследването на прокуратурата ясно е указано на мнистъра на финансите да окаже по-голям контрол, което ще покаже, че той не е упражнил такъв, заяви Попов.

БСП няма нищо общо с това, че министърът на финансите е превел не 11, а 13.25 лева. За това си действие той трябва да носи политическа отговорност, ако не наказателна, каза още социалистът.

Субсидии за партиите трябва да има, защото ако ги няма, няма как да има плурализъм и демокрация. Друг е въпросът, че трябва да се направи по-ясна регламентация за какво да се харчат тези пари, подчерта Менда Стоянова.

Коментари

 1. 2019.06.05 | 10:56

  Някой някога ще скочи ли срещу субсидиите за НПО тата? Ако за партиите се харчат 40 млн. то към турскоциганските джендър НПО та текат почти 900 млн. от парите на хората. Тези същите българоубици получават нашите пари, за да затриват БЪЛГАРИЯ и българите.

 2. 2019.06.05 | 10:14

  Ще изкарат всички виновни но не и министъра на финансите .По закон той отговаря за харченето на парите в държавата.Не е виновен който яде баницата а тоя който му я дава.Мента се прави на ощипана .Всички в Пловдив знаят що са стока е.

 3. 2019.06.05 | 09:56

  a zahto grobarskite prestapnici sa nadzeli pari bre bokluk dolen zashtoto ste kradci nali. shte gi varnete kogato cumata varne na horata decata.

 4. 2019.06.05 | 09:07

  народа иска да ги върните и да направите партийните субсидии 5лв.

 5. 2019.06.05 | 08:51

  А ако не се бе вдигнал шум ,щяхте да си трайкате всички партии...,а сега ми се правите на много честни...!

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет