Мехмед Дикме: ВАС отменя методиката за санкции по Селската програма, но не задължава да се връщат пари

  • 31 май 2019 07:46

  • 549
  • 1
Мехмед Дикме: ВАС отменя методиката за санкции по Селската програма, но не задължава да се връщат пари
©

ВАС обяви за нищожна Методиката за определяне на санкциите след плащане по проекти по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013 година, утвърдена от Изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" (ДФЗ), но с това тава решения само я отменя, а не задължава да се връщат пари. Това заяви бившия земеделски министър Мехмед Дикме в ефира на БТВ.

Той уточни, че ако на някой са удържани пари, той може да поиска чрез съда да му бъдат върнати, но за собствена сметка.

„Човекът, който е приложил тази методика е били или изключително некомпетентен или си е повярвал, че може да изземва функциите на редица институции. Правилата не се определят от изпълнителния директор, а от министъра, след като е съгласувано с браншовите организации. Може да се търси отговорност в рамките на 5 години. Всички проекти трябва да се проверяват по един и същи начин, но виждаме, че това не е направено“, отбеляза Мехмед Дикме.

„Кучето не е заровено в наредбите и правилата, те са съгласувани с Брюксел, калпавата методика е написана от изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" и трябва да се търси отговорност от него. Къщите за тъщи преляха чашата“, каза бившият земеделски министър.

„През последната една година виждахме една фрапираща некомпетентност в Министерство на земеделието. Това вредеше и на имиджа на правителството“, обобщи Дикме.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
549 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Българка

2019.05.31 | 08:36

1

Трябва да се променят правилата,но те са създадени отново и пак за властимащите. Сигурно никъде по света няма такъв парадокс-да има нарушение и да си ходиш като 5 пари в кесия.

Добави коментар

Водещи новини