Синята коалиция иска партийната субсидия да не следва отцепниците

  • 08 март 2012 12:08

  • 457
  • 0
Синята коалиция иска партийната субсидия да не следва отцепниците
©

Парламентарната група на Синята коалиция предлага в Закона за политическите партии да няма категория „независими народни представители, обявили принадлежност”.

Това заяви на брифинг в парламента съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") -.

Предложените промени правят невъзможно сегашното напълно погрешно тълкуване на текстовете. Как се тълкува понятието „декларирана принадлежност”? Смисълът е синонимен на членство в партията и излиза, че в партията членува субсидията, а не депутатът, пише в мотивите на Синята коалиция. Днес Костов ще внесе в деловодството на Народното събрание текст за промяна на чл. 25 и чл. 29 от Закона за политическите партии в главата „Имущество, финансиране и разходване на средства”.

„Правя такова предложение, което прави невъзможно тълкуването на ал. 3 от чл. 25 като възможност за изваждане на партийна субсидия от една партия или коалиция и прехвърлянето й в друга партия или коалиция по каквато и да е причина. Трябва да има ясни критерии, записани вътре в закона”, каза Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") -, цитиран от "Фокус". Той предлага текст, който ограничава тълкуването на текста така, както е бил замислен първоначално – че става въпрос за разпределение на субсидии вътре в една коалиция, между политическите партиите от коалицията, към които избраните от коалицията народни представители декларират принадлежност.

В чл. 29 поради свободните тълкувания, които си позволиха институции в страната, на термина „присъщи партийни разходи”, Костов е направил пълен разпис на конкретните пера на разходите на една политическа партия, което се прави за пръв път. Разходите са в шест групи. Може би ще претърпят още една редакция, но това ще бъде смисълът на текста, посочи Костов. Депутатите прилагат и мотиви към промените.

„Очаквам промените да бъдат приети. С това предложение правя невъзможно тълкуванието, което даде Пламен Орешарски в предишния мандат и даде възможност за прехвърляне на субсидията на народните представители”, посочи Костов. На базата на принципа в закона парите остават в партията, към която депутатът е принадлежал.

"Никой народен представител не може да бъде спрян да си промени предпочитанията. Не е това целта на този текст, а - премахването на съмненията, че това става за пари, че е политическа корупция", категоричен е Костов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
457 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини