Екатерина Захариева даде вечеря ифтар за дипломатическия корпус

  • 29 май 2019 06:11

  • 1297
  • 3
Екатерина Захариева даде вечеря ифтар за дипломатическия корпус
©

За диалог между религиозните общности и за общи решения на глобалните проблеми призова Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на. Вицепремиерът и министър на външните работи говори по време на вечеря ифтар, давана от нея по повод свещения мюсюлмански месец Рамадан за десетки дипломати от мюсюлманските страни, акредитирани у нас, и представители на религиозните общности, съобщи пресцентърът на министерството на външните работи.

"Съдбата се е разпоредила така, че българският народ да живее в непосредствено съседство с народите от ислямския и арабския свят. Свързват ни и история и традиции. Като своеобразен мост между Европа и Азия България е на кръстопътя на култури, на сходства и различия. Този факт предпоставя развитието на сътрудничество, базирано на взаимно уважение", заяви министър Захариева пред гостите в резиденция "Бояна. Тя подчерта, че принципите на взаимно уважение и ненамесата във вътрешните работи са в основата на отношенията на България с близки и далечни съседи.

"Работим не само с непосредствените си съседи, но допринасяме за дебата в ЕС за значението на свързаността и разширеното сътрудничество в широк план - чрез засилената европейска политика за съседство, чрез Стратегията на ЕС за свързаността в и с Азия и много други", каза външният ни министър.

По думите й в България - родина на много мюсюлмани, моделът за толерантност е успял да запази мира. "Нашата нация умее да се вслушва в позиции, с които не е съгласна и да се опита да намери разбирателство и толерантност", заяви външният ни министър. Тя посочи, че в света все повече път си проправят нетърпимостта, ксенофобията и радикализмът, които са без етнос и религия. Външният ни министър даде за пример неотдавнашните нападения в Нова Зеландия, в Шри Ланка и Франция.
"Приветстваме политиките за по голяма свързаност- такива, които събират, а не разделят, такива, които се базират на универсалните ценности и целят устойчиво развитие", заяви още Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на и благодари на чуждестранните дипломати, че работят за запазване на традициите на разбирателство и добросъседство между България и техните държави.
Ифтарът бележи края на дневния пост в исляма по време на свещения месец Рамадан.

Последвайте канала на

Novini.bg
1297 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Cc

2019.05.29 | 06:51

3

Тази мърша е абсолютен парцал.

българин

2019.05.29 | 06:43

2

Не проумяхте ли,че с мюсюлмани нормални отношения не може да има.Те са хора на омразата,злобата и зловещата животинска жестокост.Причината е примитивната философия, наречена ислям.

Факю

2019.05.29 | 06:22

1

Боклук мръсен! Още не са минали изборите и почнаха с шведските маси от кеф , че Бина ите пак си ги избраха

Добави коментар

Водещи новини