НСТС не подкрепи предложенията за промени в медицинската експертиза 

  • 28 май 2019 16:35

  • 358
  • 0
НСТС не подкрепи предложенията за промени в медицинската експертиза 
© Novini.bg

Националният съвет за тристранно сътрудничество не подкрепи предложенията на здравното министерство за промени в наредбата за медицинската експертиза. От КРИБ застанаха зад предлаганите изменения. Ася Гонева от КНСБ заяви, че Конфедерацията дава право на правителството да поеме своята отговорност за промените, доколкото то ги прави в отговор на исканията на хората с увреждания. 

Промените предвиждат съпътстващите заболявания да се вземат предвид по-лесно от действащата наредба. В момента при определянето на експертното решение се взема предвид само основното заболяване. Само ако то носи поне 80 процента, а сборът на съпътстващите - поне 50 процента, на хората се дават и допълнителни 20 процента. 

Министерството на здравеопазването предлага хората да получават 20 процента за съпътстващите, ако поне две от заболяванията са над 50 процента. 

До промените се стигна след направен анализ на действащата в момента наредба, която е в сила от август миналата година, както и след протести на хората с увреждания. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посочи, че според анализа е станало ясно, че в действащата в момента наредба има определени неща, които работят срещу хората с увреждания, включително - и срещу децата с увреждания, и крайната оценка на увреждането не отговаря на реалното здравословно състояние. Тя не дава и необходимите права на хората, съответстващи на здравословното им състояние, пише БТА. 
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
358 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини