Председателят на Комисията по отбрана: Армията няма да участва в операции на жандармерията

  • 16 май 2019 13:25

  • 497
  • 0
Председателят на Комисията по отбрана: Армията няма да участва в операции на жандармерията
© Народно събрание

Армията няма да участва в операции на жандармерията, обясни пред журналисти председателят на Комисията по отбрана в парламента Константин Попов /ГЕРБ/ във връзка с приетите на второ четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

При окончателното гласуване отпаднаха предложените разпоредби, разписващи допълнителни правомощия на въоръжените сили за оказване на помощ на държавните органи в противодействието на заплахи с особено висока степен на обществена опасност за населението.

Константин Попов обясни, че този текст не е бил приет, защото не е бил добре формулиран. Такива операции би трябвало да са отговорност на МВР, по-специално на жандармерията, посочи той. Ако се внесе сериозна конкретика, дефинират се ясно понятията, тогава можем да го премислим, добави той. Според Попов идеята в законопроекта на Министерския съвет не е лоша, но не е била добре формулирана.

Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев коментира, че трябва конкретно да се разпише какви точно функции ще има армията. Той отбеляза, че Въоръжените сили имат и доста функции по закона за антитероризма.

С измененията в закона се дава възможност при наличие на обективна невъзможност за осигуряване на безплатна храна и ободряващи напитки по време на занятия, учения, тренировки и лагери, на военнослужещите да се изплаща левовата й равностойност.

Константин Попов коментира, че първото важно нещо в приетите промени е, че се решава въпросът за храната на военнослужещите. Имаме кетърингово хранене, но при обжалване на договорите по Закона за обществените поръчки, трябва да лишаваме военнослужещите от това, което им се полага, обясни той. Попов добави, че сега ще им се дава съответното финансово заплащане - грубо по 10-12 лева на ден за храна.

Ген. Андрей Боцев благодари на ген. Попов и на ресорната комисия в парламента, че всички поправки, които са предложили, са били приети. Проблемът беше, че имаше поправка, която отмени алтернативата за хранене, когато няма сключен договор, посочи той. Ние храним войската, когато имаме сключен договор и ни се доставят продукти, а когато няма, както е в случая, от четири години заради обжалвания не можем да сключим договор и сме длъжни да даваме командировъчни, коментира ген. Боцев.

Законът даваше право по този начин да храним дежурните сили, които са в поделенията, но не и тези, които са на лагери и учения навън, посочи той. Началникът на отбраната обясни, че сега вместо 20 лева на ден, ще могат да изплащат левовата равностойност на храненето - около 11 лева. Тази поправка ще облекчи най-вече командирите, коментира той.

Последвайте канала на

БТА
497 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини