Бивш дипломат: Изказването на турския посланик няма да остане без последствие

  • 13 май 2019 18:30

  • 1973
  • 11
Бивш дипломат: Изказването на турския посланик няма да остане без последствие
©

Изказването на турския посланик показва, че има намеса във вътрешните работи на България. Това се случва за втори път в последните няколко месеца. Когато един посланик бива привикван да дава обяснения, той в определена степен не е желан. Това коментира бившият ни консул в Турция Георги Димов в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Видяхме паника, когато става въпрос за Турция. Изказването имаше за цел да провокира кадрите, които трябва да са готови да теглят инвестиции от съседните държави в страната. Изказването му разкрива, че нямаме подготвени кадри в България. Това имаше предвид, каза политологът Мехмед Мехмед.

„Точно днес на турския посланик му беше казано, че т.нар. турски инвеститори трябва да се въздържат от изказвания, като това да се учи задължителен турски език от българите, а те да учат български, защото ще им е по-полезно. Турският език не е за предпочитане сред младежите“, отбеляза бившият дипломат.

„Ако искаме да дойдат инвестиции, трябва да инвестираме в човешкия капитал“, подчерта Мехмед.

„Не ви щем нито жилото, нито меда“, отговори му Димов. По думите му това, че посланикът на Турция е бил привикан във външно министерство не показва паника.

„Нивото на дипломацията на чужд посланик е зам.-министър. Днес се отиде на много по-ниско ниво от зам.-външен министър, на директор на дирекция, който отговаря за Турция. Това показва важността на този дипломат за страната ни“, коментира бившият ни консул в Турция.

Според политологът ние не умеем да привличаме инвестиции.

Димов прогнозира, че този въпрос няма да остане без последствия. „Зад нас стоят 500 милиона европейци. Ние държим на взаимно уважение, добросъседство и ненамеса във вътрешните ни работи, но не го получаваме“.

„В момента предстоят избори и тази реакция го показва“, добави Мехмед.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1973 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Ричард Лъвското Сърце

2019.05.13 | 23:20

11

В България се говори на български и се изучава български език. Ако на гаджалите не им харесва, ще им напълним устите със свинско и ще ги пратим с ритници към Анадола, където им е мястото.

Филип

2019.05.13 | 19:12

3

Все някой ни е обидил, все някой друг ни пречи, все някой друг ни е преварил в някоя инвестиция , изобщо само ние /управлението на БГ /СМЕ НАРЕД ! Един инвеститор от Англия казва че английския език е предимство за работещите , друг инвеститор от Германия казва че немския е предимство , много ЯСНО е че Турски инвеститор ще иска работниците да знаят ТУРСКИ . Завода "ДАЧИЯ" естествено ще инвестира в Русе ,Свищов и др.градове край р.Дунав а не В Кърджали ?/там масово се говори румънски/ , НО все на нас не може да се угоди и какви ли не "ЛОКУМИ "разтягаме и все ние сме прави. ЗАЩО НЕ ПОУЧИХМЕ от съседните страни дали в здраве , дали в икономика дали в инвестиции дали в туризъм и т. н.

2019.05.13 | 21:39

10

Аха, всички инвестират в Китай, щото китайците са полиглоти.

2019.05.13 | 21:14

9

Тогава слагай феса и сядай да учиш турски. Английският, немският, френският, испанският са световни езици и децата ги учат без това да са го искали съответните посланици. Ако турските инвеститори толкова видят зор, да комуникират с работниците и мениджърите на някой от тези езици. В цяла южна Добруджа по-възрастното поколение говори румънски и хората още помнят защо и как се е наложило да го научат. Аз не желая да го уча по никакъв начин. Ако ние искаме да останем българи трябва да държим на това, който дойде да говори нашия език. А инвеститорите определено не ходят някъде, защото видите ли там говорели техния език.

Петър Даскалов

2019.05.13 | 20:03

6

Много добър коментар на Филип. Браво!

Истинатакъф

2019.05.13 | 19:26

4

Къде, къде масово се говори румънски бре, келеш? Не съм чул и прочел някъде по света инвеститора да иска да се изучава езикът му! До там я докараха политическите уруспии!


Европеец

2019.05.13 | 20:37

8

С такива локуми и глупави интриги ще видим завод на VW през крив макарон и тогава пак Турция ще е виновна нали?

Партизанин

2019.05.13 | 20:33

7

Глупости на търкалета! Все някой ни е виновен нарочно отклонявате вниманието от събитието а именно бат Бойко откри пореден завод но няма кой да работи!

2019.05.13 | 19:00

1

ЩО РАЗБИРАТЕ ВСИЧКО ПОГРЕШНО

Един

2019.05.13 | 19:31

5

Погрешна ни е демокрацията, та за това го разбираме погрешно!?!

2019.05.13 | 19:09

2

Бито куче виждал ли си?

Добави коментар

Водещи новини