Бисер Петков: 30 754 заявления за индивидуалната оценка на потребностите са подадени до вчера

  • 09 май 2019 14:28

  • 1113
  • 0
©

В края на миналата година Народното събрание прие два ключови закона - единият е законът за хората с увреждания и другият е законът за личната помощ.
Те влязоха в сила в началото на тази година.
До 15 май работна група трябва да бъде готова с проект за наредба и до края на юни тя ще бъде приета. Тази наредба ще уреди важни въпроси, свързани  с прилагане на Закона за личната помощ.
Нашата задача е да работим за прилагането на този закон. Експертите положиха много усилия.


Това заяви министърът на труда и социалната политика  Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  по време на пресконференция.

Той припомни какви действия са направени за приемането до момента на няколко закона.

Процесът на индивидуалната оценка на подтребносите на хората с увреждания, която е ключова мярка, повече от месец протича, каза Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. . За месец март е изплатената месечна финансова подкрепа на около 640 хиляди хора с трайни увреждания.
До 8 май, вчера са подадени 30 754 заявления за индивидуалната оценка на потребностите, каза Петков. Индивидуалната оценка на потребностите има комплексен характер, допълни той.

Министърът подчерта, че последните години правителството направи необходимото, за да осигури устойчивост на услугите в домашна среда, които преди това бяха финансирани по различни проекти.

От началото на тази година бюджетът пое изцяло финансирането на тези услуги, които съответно се предоставя от общините, заяви Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. .

По думите му над 70 милиона лв. са предвидени за тази година.

Законът за социалните услуги е обнародван и предстои да влезе в сила. Това е друг важен закон за хората с увреждания, подчерта той.
Над 9000 души с трайни увреждания са наети на работа, посочи Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. .

Имаше различни концептуални виждания как да бъде регламентирана личната помощ. Нашето виждане беше тази асистенция да бъде приета като част от закона за социалните услуги. Вероятно законодателството не е съвършено, но ние сме в ситуация да прилагаме приет закон, каза министърът.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1113 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини