Парламентът прие окончателни промени в Закона за енергетиката

  • 09 май 2019 11:44

  • 460
  • 0
Парламентът прие окончателни промени в Закона за енергетиката
©

Парламентът прие окончателни промени в Закона за енергетиката, с които потребителите на електроенергия ще могат да проверяват потреблението си на ток онлайн чрез монтиране на „умен“ електромер.

С промените се предоставя възможност за поставяне на интелигентни измервателни системи и безплатен достъп до данни в реално време. Това би спомогнало за по-добър енергиен мениджмънт от страна на крайните клиенти и търговците на електроенергия. Ползата би била за постигане на по-ниски разходи за балансиране.

С тази промяна се прави опит за интегриране на пазара на клиентите с такива средства за търговско измерване. Разходите по монтирането на системата ще са за сметка на крайния клиент, а самото средство за търговско мерене остава собственост на съответния оператор.

„Тези уреди могат да бъдат доброволно поискани от потребителите и трябва да бъдат монтирани до 30-тия ден след тяхното поискване. Така крайният клиент ще може да контролира своето потребление онлайн и съответно – да контролира своята цена. Това дава възможност за реално плащане на това, което е потребил“, коментира председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов.

Той обясни, че на всеки 15 минути тези „умни“ електромери ще дават ясна и точна информация какво е потреблението на електрическа енергия от потребителя, затова показанията им могат да послужат за обжалване на неточни фактури.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
460 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини