Мая Манолова атакува пред КС седем разпоредби от Изборния кодекс

  • 03 май 2019 14:01

  • 367
  • 2
Мая Манолова атакува пред КС седем разпоредби от Изборния кодекс
© Омбудсман на Р България

Промяната в Изборния кодекс, с която се отмени възможността всички актове на Централната избирателна комисия (ЦИК) да подлежат на обжалване е една от седемте разпоредби, които омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на атакува пред Конституционния съд. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана.

В случая с въвеждане на необжалваемост на важни актове на ЦИК законодателят, в противоречие с Конституцията, поставя преграда за съдебна защита на избирателното право в нарушение на основните конституционни принципи за всеобщо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване като създава опасност за свободното и демократично провеждане на изборите. Така извън възможността за съдебно обжалване ще останат актовете на ЦИК, с които се осигурява възможност на всеки избирател да прави справка в регистъра със своя единен граждански номер, с които се издават методически указания за работата на избирателните комисии по прилагането на кодекса и с които се публикуват резултатите от изборите, включително от машинното гласуване, по избирателни секции“, пише в жалбата си до КС омбудсманът.

„Ако, например, ЦИК в своите методически указания посочи, че генерираните от машините за гласуване контролни разписки не се броят от секционните комисии преди попълването на секционните протоколи, с цел контролна проверка на резултатите от машинното гласуване, то при съмнение за манипулиране на програмите на машините за гласуване, никой избирател или политическа сила, участваща в изборите, няма да има възможност да атакува пред съд методическите указания на ЦИК“, предупреждава Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на. Тя е категорична, че на практика се допуска чрез методическите указания ЦИК превратно да тълкува и прилага Изборния кодекс, без актовете й да бъдат обжалвани за законосъобразност пред съдебен орган. При подобна ситуация съществените пороци в методическите указания биха рефлектирали върху изборния резултат, а той ще може да бъде оспорван едва след изборите пред Конституционния съд.

Омбудсманът атакува и новоприетите текстове, с които актове на ЦИК вече ще се обжалват в местните административни съдилища, а не пред Върховния административен съд. „Предоставянето на този контрол на административните съдилища би довело до противоречива практика по еднакви казуси и би могло да се отрази негативно върху свободното и демократично провеждане на изборите. Върховният административен съд в този случай не би могъл да упражни конституционното си правомощие по чл.125, ал.1 от Основния закон да осъществява върховен съдебен надзор за точното и еднакво прилагане на законите в административното правораздаване“.

Омбудсманът дава на КС и отстъплението от изискването избирателните комисии да се произнасят с квалифицирано мнозинство, което осигурява принципа на политическия плурализъм. „Именно политическата неутралност на изборната администрация е гаранция за принципа на политическия плурализъм при провеждането на свободни и демократични избори“, посочва Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
367 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
до червения лапач на кур.нелки

2019.05.03 | 19:36

2

Тука сме, а ти си е.би пу.тката майчина, чер.вен бок.лук или отиди да лижеш миризливата кофа на Мая Кюстендилска, разпоретината на бесепарите братя Галеви!

неща(с)тен сътруднк - молитвена закуска

2019.05.03 | 16:38

1

На вниманието на „Умник Гюро“, „Крум Усаински-Крупник“, „Няма как да си ИДИ0Т, и да не бъдеш русофоб“, „Опорна то4ка“ и още едно две, които, все още, не могат да си пишат името!

Къде сте? Изтрезнявате ли? Да не сте минали към бсп-то, вече?

Скачайте, че се успахте!

Хайде почвайте да лаете и плюете, че останахте без надница!

Добави коментар

Водещи новини