Илиан Тодоров: Преди 143 г. българите въстават не срещу присъствието и съжителството, а срещу турското робство

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров участва в тържественото отбелязване на 143-тата годишнина от избухването на Априлското въстание в Копривщица.

В словото си Тодоров припомни защо Априлското въстание е най- важното историческо събитие за България.

„Април 1876-та година българите под турско робство въстават в името на най-ценното си – свободата. Еманацията на техния неспокоен и несломим дух се нарича Априлско въстание. Българите въстават не срещу „съжителството“, не срещу дискриминацията, както пише в учебниците по история, а срещу робството. В тъканта на Априлското въстание са имената на Тодор Каблешков, Георги Бенковски, Панайот Волов, Васил Петлешков, Георги Икономов, Георги Тиханек….Да се знае! Те въстават срещу робството, срещу зверствата, срещу насилственото потурчване, не срещу присъствието.“

Той призова да се знае и помни историческата истина, такава каквато е, а не каквато се опитват да представят в учебниците по история, а именно, че преди 143 години героичните българи не искат повече да търпят и въстават срещу турския поробител. Тодоров подчерта, че днес живеем във времена на подмяна на исторически факти, времена, в които за баташкото клане се говори като за мит, а за турското робство като за метафора.

„Живеем във време на жестока подмяна. Време, в което някои си позволиха да говорят за „мита Батак“. На тях ще им кажа: „Идете и вижте. Там вляво, в църквата в Батак има едно кладенче. Просто сведете глава и се смирете!“ Не слушайте гласовете на подмяната! Слушайте сърцето си!“ Областният управител призова никога да не забравяме думите и заветите на героите на Априлското въстание. „Помнете ги! Защото във всеки от нас има от бунта и непримиримостта на героите от Априлското въстание! Затова България ще е вечна!“

По покана на Тодоров на тържественото отбелязване на 143-тата годишнина от Априлското въстание присъства и китайския посланик Н.Пр. Дун Сяодзюн.

Коментари

 1. 2019.05.01 | 11:04

  Суров винскш уй със се топките ще ти набутам в е*б*а*н*а*т*а турска мазна уста.

 2. 2019.05.01 | 11:01

  За смях българските политици, а и преди същото с директори на високи постове, даваха ви на четири очи и сега на вас, а и на обикновените граждани се надсмиват те: цигани, турци бг мохамедани.. Туркинята, разкарвайте се по улиците пенсионери, мохамеданина, ние имаме, защото работим, това с картофите е между другото, на 50 години, децата ми женени, внуци, а.., циганската градска.. Махни се, вие българите сте цигани, крадете, мързи ви да рабитите, имате ли жилище за продан, имате един апартамент от живково, а нашите.. И помаци и цигани ще живеем, а вие продавате и ще си ядете с парите. А аз да попитам правата и свободите на бг депутати. Не трябваше ли по равно да бе разпределена баницата или птицата ви писна, а е време да назначихте за полицаи от цигани, та да ви кажат те как се командири България, няма нужда от пищов, кол и нож са им достатъчни, а може и някой буркан да им помогне, или да ви изсипят боклука в главите ви, това заслужавате

 3. 2019.05.01 | 10:38

  Пълни глупости с цел заличаване на историята ни и вменяване на измислици на младото поколение. СРАМ и ПОЗОР господа управляващи.....

  1. 2019.05.01 | 10:55

   Какво друго може да се очаква от правителство (Шайка) оглавявано от еднокнижен тулуп и подбрано по негов образ и подобие?

   Претъпкано с родоотстъпници и келипирджии!

 4. 2019.05.01 | 10:47

  АДМИРАЦИИ, Г-н ТОДОРОВ, за думите ВИ и ПОКЛОН ПРЕД НАШИТЕ ПРАДЕДИ, организатори и участници в Априлското въстание!

  ТОВА СА ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ, ДРЪЗНАЛИ ДА СЕ ИЗПРАВЯТ СРЕЩУ АРМИЯТА НА ЕДНА ИМПЕРИЯ, СЪС СЪЗНАНИЕТО, ЧЕ ТОВА Е САМОУБИЙСТВЕН АКТ!

  Жалко е, че наследниците им са доста малко в днешно време!

  За разлика от безродните плужеци, като харалан александров, написал „Турското робство е метафора“!

  Очаквам, да изпълзят и последователите му („интелектуалните“ остриета) „Умник Гюро“, „Крум Усаински-Крупник“ и още едно две, които, все още, не могат да си пишат името!

  Те „подробно“ ще ни обяснят, че Априлското въстание е било терористичен акт, а Левски и Ботев – терористи!

  И още веднъж: ПОКЛОН ПРЕД НАШИТЕ ПРАДЕДИ, дали живота си в Априлското въстание!

 5. 2019.04.30 | 22:28

  И КАКВО ПОСТИГНАХТЕ С БУНТА НАРЕЧЕН ОТ ВАС априлско въстание.За 24 дена начело с махмут бей и правоверен башибозук разгромиха комитите и четите не остани ни един гяур да разкажи какво се случило.

  1. 2019.05.01 | 09:40

   долнни гяури все още сте роби ще изгниете паплач долна нещаснтно племе какво ви очаква измеди
   погледнете са колкосте жални душички гладнициии прости

  2. 2019.04.30 | 23:01

   Умри турско циганска кирлива сган.Пикая аз на циганетата ти в устата

  3. 2019.04.30 | 22:44

   Със бунта постигнахме, че ви е-ахме, край Одрин!!!Е-ахме ви, в гъза!!!

 6. 2019.05.01 | 08:57

  БЪЛГАРИНА ВИНАГИ И ЗА ВИНАГИ ЩЕ РОБУВА. ЗАЩОТО СА МНОГО ПРОСТИ.

 7. 2019.05.01 | 01:18

  Наречето го ако искате управление както е по-вярно терминологично, но ако се каже, че е съжителство и православните не са били трета категория хора, ще е крайно невярно и обидно към паметта на милионите живели в онези мракобесни времена на изостанала античовешка империя като Османската. Империята на злото се е постарала да заличи споменът за миналото величие на Българската държава и да превърне населението в заспало, послушно и безлично множество. Къде са крепостите и дворците ни? Защо са натрошени на чакъл? Толкова манастири и църкви са горени и въздигани с пожертвования на православните. Да ти убият държавата е повече от робство.

  1. 2019.05.01 | 08:04

   po Travolta logical nqmashe da go ima i panteona v Athens

 8. 2019.05.01 | 07:31

  Както виждам и тук дружбата на Сталин с Мехмет е крепка и не поклатима. Азиатци те са си лика прилика, онождаите се между вас и ни оставете нас.

  1. 2019.05.01 | 07:34

   КОЛЕГИ ,НЯМА ЗАПЛАТИ. ЦВИНОКИО ГИ Е ОТКРАДНАЛ ОТ ОФИСА НА ГЕРБ. НА ТРЪГВАНЕ ,НАМЕКНАЛ ЗА ДЕВЕТИ АПАРТАМЕНТ ОТ "ЕВТИНИТЕ " НА АРТЕКС. СПИРАЙТЕ ДА ТРОЛИТЕ И ДА ГО ТЪРСИМ ,КРАДЕЦА ДОЛЕН.

 9. 2019.04.30 | 22:23

  Никой от наште комшии не смята , че са били роби - нито сърби , нито гърци , нито румънци - никой !! Само ние ревем , и ако някой се опита да ни каже , че не сме били роби , ние се сърдиме и скачаме на бой !

  1. 2019.05.01 | 07:04

   КОЛЕГИ ,НЯМА ЗАПЛАТИ. ЦВИНОКИО ГИ Е ОТКРАДНАЛ ОТ ОФИСА НА ГЕРБ.НА ТРЪГВАНЕ ,НАМЕКНАЛ ЗА ДЕВЕТИ АПАРТАМЕНТ ОТ "ЕВТИНИТЕ " НА АРТЕКС. СПИРАЙТЕ ДА ТРОЛИТЕ И ДА ГО ТЪРСИМ ,КРАДЕЦА ДОЛЕН.

  2. 2019.04.30 | 23:13

   Би ли го обяснил това на закланите в Батак ??? Има и много други такива примери. Явно на хората им е било добре да ги колят и е*ат според теб.

 10. 2019.04.30 | 22:19

  Браво, нека истината да се казва такава каквато е!!! Аман от толерантност и дупедавство!

  1. 2019.04.30 | 23:35

   каква истина? Едва ли Левски се е смятал за роб, или Ботев. Да не говорим че тези "роби" спокойно са ходили по света.

 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет