Отнемат за година детски надбавки при 5 неизвинени отсъствия в месеца

  • 18 април 2019 18:08

  • 1152
  • 4
Отнемат за година детски надбавки при 5 неизвинени отсъствия в месеца
© МОН

Когато в рамките на един месец от учебната година са допуснати отсъствия повече от три дни от дете, посещаващо група за задължително предучилищно образование, както и отсъствия от 5 учебни часа за ученик, за които няма уважителни причини, семейството на тези деца ще се лишава от месечни детски надбавки за срок от една година. Това решиха депутатите от парламентарната комисия по труда и социалната политика, която прие на второ четене общ законопроект за промени на Закона за социалното подпомагане на ГЕРБ и Обединени патриоти.

Помощта за първокласници ще се изплаща на два пъти, половината след влизане в сила на заповедта за отпускането ѝ, а остатъкът в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище. Наказват се безотговорните родители, а не децата, заяви Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Предвижда се средствата от спряната за семейството помощ да бъдат пренасочвани към училищата и детските градини, като те ще се използват спрямо конкретните нужди за конкретното дете. Министерството на образованието ще изработи методика как точно ще се ползва помощта.

Социалната комисия отхвърли предложението на народния представител Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва, който е и председател на социалната комисия, помощта да се отнема при десет, а не при пет неизвинени отсъствия за месеца. Аргументите на Адемов са, че прекалено бързо могат да бъдат направени пет неизвинени отсъствия, дори и от закъснения. Той отбеляза, че в Закона за училищното и предучилищното образование се преминава към санкции след десетия час, след петия учителят се среща с родителя и едва след десетото отсъствие се преминава към санкциониращи мерки.

От образователното министерство отбелязаха, че обхватът на отсъствията, които могат да бъдат извинени по уважителни причини е широк - от родителите, от учител, при предоставяне на медицинска бележка, документ от спортния клуб, в който членува детето, документ от ръководител на танцова, музикална група или друг тип формация, участие в олимпиади и т.н.

Получаването на социални помощи се обвързва с полагането на общественополезен труд от безработни в трудоспособна възраст, регистрирани в Бюрата по труда, и участието им в обучение за ограмотяване и/или повишаване на квалификацията, освен в случаите на майчинство или когато здравословното състояние не позволява това.

Проектът ще бъде гласуван утре от пленарна зала.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1152 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ot dobrite

2019.04.19 | 02:43

4

....idioti...a za6to ne davate dvoyni nadbavki na oniya koito myamat neizvineni otsastviya....ili vi e sram da priznaete,4e okradahte vsi4ko i pari za socialni nujdi i pensii nyama...va6ta mama kradliva...

Българин

2019.04.18 | 23:15

3

Нали са големи детските надбавки? Не Ви ли е , срам господа депутати , а за Вашите отсъствия от заседания , какви ще са санкциите ? Може би , една година без заплата ? С уважение един "гастарбайтер" прогонен от вашето безочие. Лека вечер!

Ели

2019.04.18 | 20:48

2

И не водете болните си деца на детска градина.

Иво

2019.04.18 | 20:00

1

А сега мили деца, на месец правете по четири не извинени!

Добави коментар

Водещи новини