В Букурещ зам.-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов обсъди стратегии за Балтийско-Черноморска свързаност

  • 17 април 2019 11:19

  • 232
  • 0
В Букурещ зам.-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов обсъди стратегии за Балтийско-Черноморска свързаност
© Министерство на отбраната

Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов взе участие в конференция на тема: „Усилване на източния фланг на НАТО - предизвикателства и стратегии за Балтийско-Черноморска свързаност“.

Събитието се състоя на 16 април в гр. Букурещ, Румъния. Форумът бе организиран от Центъра за европейски политически анализи, под патронажа на президента на Румъния Клаус Йоханис. От страната-домакин участие взеха също началникът на отбраната генерал Николае Чука и представители на висшето военно ръководство.

В кръглата маса, ръководена от президента на Центъра за европейски политически анализи Питър Доран, се включиха представители от България, Грузия, Молдова, Румъния, Турция, Украйна и неправителствени организации.

Лекторите представиха актуална информация по ситуацията в региона и отделните теми, включени в програмата на конференцията. Обърнато бе внимание върху повишаването на военната мощ, както и на дефинирането на заплахите и предизвикателствата, пред които са изправени НАТО и страните в региона на Черно море. Разгледани бяха общата картина на сигурността, перспективите от гледна точка на отделните членове на Алианса и способностите за възпиране.

В хода на дискусиите вицеадмирал Ефтимов акцентира на механизмите на свързаност между България и Румъния в рамките на инициативите на НАТО. Също така засегна важността на информацията, с която разполагат съюзниците и страните от Черноморския регион и своевременното й споделяне за формирането на адекватна оценка на ситуацията и заплахите.

В рамките на форума бе обърнато внимание на съществуващите възможности за реализиране на национални, регионални и коалиционни стратегии за постигане на баланс и стабилност в Балтийския и Черноморския регион и на източния фланг на НАТО, както и потенциалното надграждане на цялостните усилия на съюза в тази посока.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
232 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини