Цвета Караянчева откри във Велико Търново изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция

  • 15 април 2019 19:30

  • 457
  • 1
Цвета Караянчева откри във Велико Търново изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция
© Народно събрание

Председателят на Народното събрание Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на откри във Велико Търново изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Експозицията "Учредителите. Търново и българската държавност" включва вещи, снимки и документи на бащите учредители, оригинала на Търновската конституция, звънеца от Учредителното събрание, архиерейската корона на екзарх Антим Първи.

Изложбата е подредена в музей "Възраждане и Учредително събрание". На откриването на експозицията председателят на парламента връчи на кмета на Велико Търново Даниел Панов Решението на 44-ото НС за обявяване на Велико Търново за историческа и духовна столица. За мен е чест да съм сред вас в могъщата българска твърдина Велико Търново, непристъпната крепост на българския национален дух, столицата на Асеневци, градът на Патриарх Евтимий, седалище на Учредителното събрание, на провъзгласената независимост, заяви Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на на откриването на изложбата.

Тя отбеляза, че Велико Търново е град, свързан с българската история, в който утре ще бъде чествана 140-ата година от приемането на Търновската конституция, изключително прогресивна за своето време.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов благодари на г-жа Караянчева и на депутатите от Великотърновски изборен район за решението, с което Велико Търново е обявен за историческа и духовна столица на България. Той се върна в миналото и цитира думи на Драган Цанков, който казва, че „вече имаме една столица Търново историческа и духовна и втора правителствена – София“. Този статут ни задължава много и чертае нов хоризонт за старопрестолния град Велико Търново, подчерта Даниел Панов.

Преди изложбата ученици от ОУ "Св. Патриарх Евтимий", които членуват в клуб "Млад депутат", подариха на председателя на Народното събрание преписана на ръка от тях Търновската конституция. В откритата днес експозиция са включени вещи и документи на Петко Каравелов, Драган Цанков, Петко Славейков, д-р Константин Стоилов, Марин Дринов и на други бащи учредители. Посетителите могат да видят рапорта на комисията върху основните начала на Търновската конституция с критични бележки на Славейков, писалищни принадлежности на Драган Цанков, пътна чанта с принадлежности на д-р Константин Стоилов, кесия за монети, изработена от Каравелов при ареста му в Черната джамия. Изложени са и писмо на Сава Илиев до общинския съвет в Габрово с наставления за изборите за Учредителното събрание, сабята на Иван Кършовски, удостоверение от главнокомандващия на действащата армия, че Петко Славейков е "чиновник за специални поръчения" и още много снимки и документи на първите български депутати.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
457 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гост

2019.04.15 | 21:05

1

търновски цецо ли зец,хората нека обикалят където им каже подвластната му по ли ц и я,улиците са за всички без значение кой е там,не съм длъжен да се съобразявам с такива по д ло гиднес км е т утре не е

Добави коментар

Водещи новини