Какво тук значи някаква си листа…?

Партията на милионерите подреди листата си за предстоящите избори за Европейския парламент. И, разбира се, за никого не е изненада, че „социалистите“ сложиха в нея и малко ченгета от ДС – за цвят. 

Това не е изненадва вече за никого, те са като херпес – винаги се връщат някак и никога не можеш да се отървеш от тях изцяло в България. Но за тях – след малко…

Интересно е и включването на Иво Христов – шефът на кабинета на президента. Тук е мястото за една малка скоба – Христов преди десетина години нарече БСП „Позитаник“ – игра на думи между „Позитано“ и „Титаник“. Тогава разкритикува и Кирил Добрев, с когото, изглежда, вече няма проблем. Същият Добрев, който е висш партиен функционер, приближен до Корнелия НиноваКорнелия Нинова Корнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за и също така разследван от КПКОНПИ за евентуални корупционни схеми. Същият Добрев, който сега плаши децата с ДПС, но беше странно мълчалив по времето на коалицията на неговата партия с ДПС. 

Още нещо прави впечатление в решението Иво Христов да се монтира в листата и много вероятно да бъде изпратен в Брюксел – а именно изказването на самия Христов: „…президентът е основният контрапункт срещу пълзящата автокрация в държавата, а БСП е единствената опозиция. Нормално е да приема“. 

С един куршум два заека, както се казва, но и двата заека, които дадоха фира, са червени. Първо: с това изказване самият шеф на кабинета на президента премахна и последните ни съмнения дали Радев е обвързан с БСП и доколко е надпартиен, за какъвто се опитва да се представи. Христов (дали нарочно, дали без да иска) срина паравана пред дружбата на Нинова и Радев. Опита се и да внуши, че БСП са единствената опозиция на ГЕРБ и че само те са алтернатива, което не само, че не е вярно, но и е абсурдно. Но това е нормално перчене преди мача – както боксьорите се обиждат един друг на пресконференциите и в деня на кантара. 

Вторият куршум пък прониза самата ценностна система на БСП и личната на Христов, защото никой не можа да разбере защо, щом така милее за делото на Радев, го зарязва тук и отива в Брюксел. Връзка от разстояние ли ще имат? Да ви кажа – не работи. Както и да е. 

В началото на текста сложих „социалисти“ в кавички, защото не намирам нищо социалистическо в поведението и политиката им, в личния им пример и морал. Не е тайна за никого (освен за бабите, които се информират за света от вестник „Дума“), че БСП е партия, пълна с милионери, а това е типично за „десните“ политици – хора, ориентирани към капитализма и бизнеса, а не за „левите“ социалисти, обърнали лицето си уж към работническата класа. 

Както казахме, не е тайна, че БСП е пълна с богати хора, хора, забогатели от приватизация (като шефката Нинова, например, „намазала“ по времето на Костов – каква ирония), че общинските им съветници тип „Бенчо Бенчев“ не са един и двама; а дори името на лидерката на листата за изборите Елена Йончева е оплетено в схеми за имоти и за стотици хиляди. Елена Йончева е журналист между другото. Журналист… По някакво стечение на обстоятелствата от много години това е моята естествена среда и познавам гилдията. Е, да ви кажа – с тази професия не се забогатява особено, колкото и да си кадърен, ако не си „наш човек“ или ако не прислужваш някому. Вероятно има и друг – трети начин – просто още не е открит от нас простосмъртните. Нищо… има време. 

Странно е, че повечето европейски социалисти са хора от средната и горната средна класа, много малко от тях са над това ниво; докато социалистите от страните от Третия свят са милионери, а често са направо „собственици“ на държавите си. По този показател, към коя категория бихте причислили България? Нищо не намеквам, просто питам. 

Очевидно е, че сегашното ръководство на БСП още повече мечтае да издърпа държавата от Европа и да я набута в лапите на Русия, да я поднесе на тепсия на другарите в Кремъл. Не забравяйте, че Корнелия Нинова се опита да отстрани Станишев от листата. Той беше включен в последния момент и то благодарение на вътрешната опозиция. 

Вчера самият Станишев каза, че с така подредена листа правят подарък на ГЕРБ. Но по-важното, което каза, беше следното: „Близо една година се води доста яростна и последователна кампания, която изтъква различията между БСП и ПЕС. Това неизбежно поражда въпроса: „А що дирите там?“. Станишев съвсем очевидно намекна, че БСП загърбва ЕС и Европа и залага на евроскептицизъм. А това, както всички знаем, е запазената марка на кремълската пропаганда, която успя да докара Брекзит и политици като Марин Льо Пен на силна позиция във Франция, а тя е отявлена фенка на Путин и остра критичка на ЕС. 

Очевидно БСП съвсем целенасочено вървят на Изток – към стария си другар, а европейското бъдеще на България не ги вълнува. Но тук нямаме новина. Какво още е „ново“? Че слънцето изгрява сутрин или че водата е мокра? 

Направи ли ви впечатление как се поде предизборната кампания в България? С помия и компромати. Никаква война на идеи, не. Само кал. Припомняме и следното (а вие си правете изводите, както решите за добре): има едно нещо, наречено Руски институт за стратегически изследвания, оглавяван до неотдавна от генерал Решетников. Източници на Ройтерс от американското разузнаване разкриха преди, че институтът е участвал в президентската кампания в САЩ през 2016 г. Разузнаването се беше докопало до документи, които описваха как да се води пропагандата в полза на Тръмп и как кандидатът със странната прическа да бъде изкарван в колкото се може по-благоприятна светлина. Но плановете в един момент се оказали объркани, защото „благоприятната светлина“ съвсем не била достатъчна и изглеждало, че Хилъри Клинтън все пак ще спечели. Затова е направена преоценка и е започнала нова стратегия – да се очерни Клинтън. Както и се случи. Започвате ли да виждате приликите и дългата ръка от Изток…

Преди година Wall Street Journal публикува материал, в който разкри как БСП и Нинова са получили от Решетников и института му доклад, в който е описано какъв кандидат да предложат и как да го лансират. Било е възложено на социологическа агенция да направи изследване между нашенци, за да се разбере какво искат. Изглежда е сработило. Смешното е, че едно от изискванията на масата е било да е успешен, но не интелектуалец (тия тука не ги обичат още от времето на Георги Димитров!), да е патриот и да демонстрира кураж. Доста детинско, скъпи сънародници, не мислите ли? Но по вашия калъп Решетников е създал президента Радев. Сега се пита в задачата: кой нареди листата на БСП за евроизборите и по какъв критерий? А лошото е, че в разкритията на Wall Street Journal от разследване на службите за сигурност се говори за това, че институтът е създал стратегически план, в който се препоръчва – за сигурната победа на Радев – да се заложи на фалшиви новини и манипулации. 

А сега малко за милиционерите, които гласим за Брюксел…

Справка в сайтовете desebg и agentibg ни казва следното: Румен Гечев е „… вицепремиер и министър на икономическото развитие в злополучния еднопартиен кабинет (1995-1997) на БСП с премиер Жан Виденов, донесло тежка икономическа, банкова и финансова катастрофа на България“. 

Но не по-малко интересно е това: „Румен Гечев е разкрит от Комисията по досиетата като секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС от 1987 г. под псевдонима „ЕКОНОМОВ”. 

Заради това много хора попитаха в социалните мрежи: ние ги пращаме в Брюксел, за да работят в Европарламента или да шпионират? 
Ето и характеристика от досието му: „Румен Гечев отговори, че сътрудничеството с нашите органи счита за дълг на всеки гражданин и че той е съгласен да ни съдейства, стига това да е по възможностите", ПГУ, 1987 г.“ 

Също така от досието му разбираме, че в блока, в който е живял – в столичния кв. „Дървеница“ е сложил радиоантена (Гечев е радиолюбител цял живот), която смущавала телевизорите на всички съседи и те подали жалба в милицията От Първо главно обаче се намесили и индиректно туширали скандала. Гечев пък започнал да плаши съседите си, че ще „отидат в Белене“. Отразено е в досието му: „секретният сътрудник се държал конфликтно, като дори заплашвал с „изпращане в Белене" и разправа с помощта на МВР".

Не по-малко интересен е и другият ДС кадър, също от Първо главно – Велизар Енчев. 

„Характеристика: „Енчев има добре изграден марсксистко-ленински мироглед, правилно отношение към политическия курс и решения на партията и правителството, като активно ги подкрепя... Желае да постъпи на работа в органите на ДС без колебание и без да поставя условия. Желанието му е продиктувано от стремежа да води по-активна борба срещу враговете на социализма”, ПГУ, 1985 г.“ „От декември 1978 г. е щатен журналист – редактор в отдел „Идеология" на вестник „Отечествен фронт", където отговаря за сектор „Класово-партийно възпитание". 

Оказва се, че като студент е донасял за съкурсниците си Веселина Седларска и съпруга ѝ Костас Анастасос, както и за Радосвет Банков. В документа е отбелязано, че той дава изчерпателен отговор. 

И каква изненада… 2015 г. внася в парламента, подписан единствено от него, законопроект за отмяна на закона за досиетата и за закриване на Комисията по досиетата.
 

Избори

още

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Одобрявате ли блокадата на пътя Ямбол-Сливен при село Крушаре?

Одобрявате ли блокадата на пътя Ямбол-Сливен при село Крушаре?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.