Бисер Петков и депутатът Светлана Ангелова посетиха Русе и Две могили

  • 13 април 2019 12:07

  • 405
  • 2
Бисер Петков и депутатът Светлана Ангелова посетиха Русе и Две могили
©

Заместник – председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика и народен представител от ГЕРБ – Русе Светлана Ангелова и министърът на труда и социалната политика Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  посетиха гр. Русе.

Кметът на Община Русе Пламен Стоилов, заместник – кметът по хуманитарни дейности Иван Григоров и екипът им представиха текущите проекти на общината в сферата на социалната политика, както и някои от предизвикателствата при изпълнението им. Стоилов благодари на министъра за подкрепата и заяви, че развитието на социалните дейности е сред основните приоритети на Общината. Към момента в Русе функционират над 42 услуги, като инфраструктурата продължава да се развива. Най-новият проект е свързан с разкриването на два нови центъра за социални услуги в сградата на закрития Дом за деца, лишени от родителски грижи "Св. Димитър Басарбовски" в квартал "Възраждане".

По – късно министърът и Светлана Ангелова участваха в събитие от цикъла MASTЕRCLASS WORK 4.0., организирано от Конфедерацията на независимите синдикати в България и РУ “Ангел Кънчев“ - Русе. То се състоя пред близо 200 присъстващи в аула 2.101. Форумът бе уважен от президента на КНСБ Пламен Димитров, Петър Николов – заместник-министър на образованието и науката, чл. кор. проф. д.т.н. Христо Белоев – ректор на Русенския университет, представители на синдикални и работодателски организации, преподаватели, студенти и др.

Целта бе да бъдат обсъдени предизвикателствата, които поставя дигитализацията пред пазара на труда - изчезването на цели професии, подпомагането на по-лесния преход от студентската скамейка до работното място и бързо променящите се технологии, които са на път да изместят човека в някои сфери на пазара на труда.

„Уменията на работната сила ще са конвертируемата валута на пазара на труда в бъдеще. Младежите, които сега започват своя професионален път, се очаква да сменят 6-7 работни места. Новите тенденции изискват насърчаване на ученето през целия живот, за да се гарантира, че хората ще придобиват нови умения, които отговарят на динамично променящите се изисквания в света на труда и ще намират заетост“, подчерта в експозето си министърът.

Петков представи и политиките на МТСП за повишаване на квалификация на безработни и заети. По Националния план за действие по заетостта е предвидено през 2019 г. да бъдат обучени над 11 000 безработни. По схема „Умения“ от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ с 30 млн. лв. ще се финансират проекти на работодатели за повишаване на знанията и уменията на заети и безработни.

По – късно народният представител и министърът разгледаха дневния център за стари хора на фондация „Трета възраст“ на ул. „Йосиф Цанков“ № 47. Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  и Светлана Ангелова получиха изработени от възрастните хора икони и други сувенири. Те бяха поздравени с музикални изпълнения на самодейна певческа група. Министърът разгледа добрата материална база на центъра /спортна и компютърна зала, кухненски кътове/, позволяваща пълноценен отдих, възстановяване и социализация на над 50 хора от третата възраст.

Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  увери присъстващите в подкрепата на МТСП за развитието на социалните услуги на територията на община Русе и разговаря с Ценка Димитрова – ръководител на фондацията, за успешното изпълнение на проект, свързан с осигуряване на достъпна среда в сградата.

Кметът Борисов показа и планове за инфраструктурни проекти в процес на реализация или за които ще се използва общинско и държавно финансиране, както и такова от европейските фондове. Такъв е този за изграждане на нова спортна зала за тенис на маса и други спортове и пр.

По време на провелата се среща с общински съветници в Две могили бяха дискутирани въпроси за програмите за заетост за хора в предпенсионна възраст, на които им предстои пенсиониране, бъдещето на центровете за настаняване от семеен тип и пр.

По време на визитата в Две могили министърът и народният представител посетиха Центърът от семеен тип за възрастни хора с умствена изостаналост. Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  и Светлана Ангелова се запознаха с добрата материална база, но и с някои проблеми, за решението на които поеха ангажимент да работя. Ще се потърси начин за осигуряване на нов микробус за нуждите на центъра, тъй като потребителите имат нужда от специализиран превоз с оглед оказване на здравни и пр. услуги. Наред това ще се съдейства и за обезпечаване на необходимите служители от персонала, тъй като те имат ниски трудови възнаграждения, а и броят им не е голям, за да се полагат още по – големи грижи за 15-те потребители – 9 жени и 6 мъже.

В края на посещението в Две могили министър Петков и зам. – председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание разгледаха обект в СУ „Свети Св. Кирил и Методий“ – Две могили, ремонтиран по проект „Красива България“. Благодарение на подобрените условия за достъпна среда в значителна степен се облекчава учебния процес за 424 ученици там. Министърът разговаря с директора на учебното заведение за предизвикателствата, свързани с интеграцията на деца със специални образователни потребности и осъществяването на проекти с финансиране от МТСП през последните години.

В заключение Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  оцени високо добрият диалог между местната и законодателната власт в Русенския регион с оглед изпълнение задачите от управленската програма на кмета на общината в областта на социалната и образователната политика.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
405 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Умник Гюро

2019.04.13 | 17:24

2

Образованието е ключ към българския проблем. Историята на Велика България не започва през 681г, а - 10 000 години преди Христос. Арийци, пеласги, траки, българи: различни имена на един ВЕЛИК НАРОД!!!

ГРОБАРСКА СМРАД

2019.04.13 | 12:16

1

СЯНКАТА НА КЬОВЕШИ Герберско око не се насища - луднали са, грабят до несвяст. Ерго, като пате във кълчища се оплете подлата им власт. Нагло разиграваха си коня над закони и над правила, та не става за защитна броня европейското им тра-ла-ла. И Европа, вместо да ги чува, да ги поогледа по-добре. А забавно ще е, ми се струва, ако Кьовеши възтържествува и по свой тертип ги подбере.

Добави коментар

Водещи новини