Мария Капон: Борисов да нареди депутатите от ГЕРБ да върнат безотчетните пари

  • 05 март 2012 13:41

  • 996
  • 2
Мария Капон: Борисов да нареди депутатите от ГЕРБ да върнат безотчетните пари
©

Във връзка със станалата популярна тема за бонусите в държавната администрация има позиции около, които всички можем да се обединим и други, които искат решение или по-точно честен и принципен подход.

Това пише в позиция до медиите председателят на Единна народна партия г-жа Мария КапонМария Капон Мария Капон е родена в град Пловдив. Завършила е висше образование икономика, специалност във връзка  със станалата популярна тема за бонусите в държавната администрация

"Всички в страната разбраха, включително и министър-председателят, че парите, за които така много се говори са раздавани законно, но волята на премиера бе, че това не е морално. Със сигурност това допада на широката публика, но най-вече кореспондира със заявките на ГЕРБ при идването им на власт, че при тяхното управление подобни благини няма да се раздават, както при Тройната коалиция. Ходът изглежда твърд и категоричен. Но, има нещо, което бие на очи, особено когато става въпрос за морал в политиката. Защото, както стана ясно, тези възнаграждения са регламентирани с около 50 различни закона и други нормативни актове, а моралът е константна величина, въпреки че малцина го свързват с политиката. Смятам, че със същата твърдост и безкомпромисен дух министър-председателят трябва да призове всички народни представители от парламентарната група на ГЕРБ под строй да върнат двете трети върху депутатската си заплата или да ги преведат във Фонда за лечение на деца в чужбина. Това трябва да се случи в рамките на 48 часа, какъвто бе срокът даден на държавната администрация. Мисля, че моралните основания са абсолютно същите. Депутатите са политически лица, а не чиновници и получават тези пари безотчетно, без да дават обяснения за тях. По казуса, още от миналия парламент, има ясно становище на Националната агенция за приходите, а когато повдигнах въпроса от парламентарната трибуна и въпросът придоби публичност Борисов изрази подкрепата си за моето становище", посочва тя.

"Не съм и очаквала Тройната коалиция да промени статуквото, но както в случая с държавната администрация, вече две години и половина виждам, че парламентарната група на ГЕРБ се държи по абсолютно същият начин, очевидно забравяйки политическите си позиции от преди изборите. Министър-председателят трябва да е способен, когато е казал АБВ, да каже и ЮЯ, защото моралът не може да се дели на две половини – един за политическите кабинети и министерствата, а друг за депутатите. Това или е моралното решение на ГЕРБ в момента, или е прах в очите на хората и поредният популистки ход. Не искам да изпадам в подробности кой от двата вида получатели премиерът смята за безделници и кои за работещи хора. Тук говорим само за мерене с еднакъв аршин. Реално администрацията трябва да има ясен и прозрачен механизъм за стимулиране, както е навсякъде по света. А българският парламент, също както и Европейският парламент, в който ГЕРБ отдавна има представители трябва да се научи да спазва законите, които създава, защото той не е над тях. Политическата воля изисква да се промени правилникът на Народното събрание и в него да се запише, че средствата от две трети над заплатата, получени за експерти, оттук нататък подлежат на отчет както пред гражданите, така и пред бюджета на Народното събрание. И ако за народните представители на ГЕРБ министър-председателят носи лична отговорност и може да се разпореди така както за политическите кабинети, то с политическата воля за промяна на правилника парламентарната му група може да наложи нов прозрачен ред за всички народни представители, включително от БСП, ДПС, Синя коалиция, Атака и независимите", пише още в позицията на Мария КапонМария Капон Мария Капон е родена в град Пловдив. Завършила е висше образование икономика, специалност.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
996 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Наталия

2012.11.13 | 15:18

2
ВАКАНЦИОНЕН КЛУБ "КОСТЕЛ HOLIDAY'S" Този нов комплекс се състои от две вили които могат да бъдат наемани едновременно и индивидуално. Обзавеждането е по най-висок стандарт и предлага всичко необходимо за вашето удобство. Отличните условия за настаняване ги превръща в желано място за вашата ваканция... За повече информация посетете сайта ни: WWW.VILIKOSTEL.COM
!?

2012.11.05 | 13:42

1
Още повече, че Б.Борисов би изпаднал в потрес след като разбере какви хора са си назначили за съветници депутатите( включително и от неговата парламентарна група) и плащат с парите на НС за тях. ( хора без статут и образование , роднини, приятели , съпартийци и пр.)

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини