Йончева: Ако имаше демократично управление, можехме да водим диалог в парламента

„Всички наши мотиви за антикорупционния закон сме ги изразили както в комисия, така и в пленарна зала по време на гласуването. Имахме дебат, но нямаше чуваемост”. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България” и водач на листата на БСП за евроизборите Елена ЙончеваЕлена ЙончеваЕлена Йончева е български журналист. Родена е на 27 май 1964 г. в град София. Йончева е работила в пред БНР.

По думите ѝ е ясно, че този закон не работи и ще доведе само до скандали, а не до реална борба с корупцията. „Скандалите около „Апартаментгейт” само доказва тази теза”, допълни Йончева.

„Ако имаше демократично управление, можехме да водим диалог в парламента. Опитвахме две години - въпреки всички разумни аргументи против антикорупционния закон, които давахме, той беше приет и доведе до скандали. Не може управляващите да избират ръководство на орган, който ще ги контролира. Нямаше да има „Апартаментгейт”, ако този орган си вършеше работата”, убедена е Йончева.

„В началото на 2018 година внесохме всички документи по „Кумгейт”. За съжаление, прокуратурата все още не е дала отговор”, отбеляза Йончева. Тя припомни , че един областен координатор назначава бивши партньори и роднини, чрез които се усвояват повече от 100 милиона лева от обществени поръчки, повечето в сферата на санирането.

По повод действията на Борисов с оставките, Йончева коментира: „Политиката на оставките е политика на бушоните. Г-н Борисов не отстранява тези хора, той им казва: „Момчета, разкриха ни.”

По думите ѝ той се опитва да скрие „тези момчета” от телевизионните скандали. „Цветанов излезе от парламента, но той стана „Цветанов +”, тоест ще бъде още по-ефективен. Махат се бушоните, за да остане главният човек”, категорична бе Йончева.

Тя заяви, че не става дума за това, че хората в парламента ще се сменят с други, а че държавата ще се управлява по същия начин. „Въпросът е цялата тази система да бъде разбита”, заключи Йончева.

Водачът на листата на БСП за евроизборите коментира, че Лаура Кьовеши, въпреки че има поредица от обвинения в Румъния, е предпочитаният кандидат на Европейската комисия за европейски прокурор. „Европа много добре вижда какво става и в България”. Тя цитира доклада на ЕК от миналата година, където се казва, че 2/3 от видните политически личности не се разследват за корупционни скандали, за които има сигнали.

По повод обвиненията срещу БСП и нея, Йончева припомни: „ГЕРБ извадиха "малката бухалка" срещу мен, когато казах, че се краде от санирането. Тогава Борисов излезе с медийна лъжа за мен. Преди два дни го осъдих за лъжа. По темата с пътищата същоизвадиха "малка бухалка".

"Аз съм сигурна, че много скоро ще стане ясно какъв е сценарият на ГЕРБ за организирането на „голямата бухалка”. По думите ѝ това, което управляващите наричат икономически растеж не съществува, а той е в резултат на потребление. „Растежът е много малък и гарантира бедността не само на сегашното, но и на следващото поколение. 11 млрд. лева в България всяка година изтичат”, коментира Йончева.

„Апартаментгейт е върхът на една огромна грамада. Тя не може да съществува без знанието на премиера”, убедена е Йончева.

Коментари

 1. 2019.04.11 | 15:47

  Курнелия Решетникова-Техноинпексова и Елена Офшорна-Йончева трябваше отдавна да са в Сливенския затвор. Двете лица са с особено големи заслуги към българската криминалистика и сенчеста икономика.

 2. 2019.04.11 | 15:35

  Диалог с вас НЕ БИВА ДА СЕ ВОДИ, защото в престъпно съучастие със СДС и ДПС по време на прехода 20+ години изпокрадохте и ликвидирахте Родината! Как да се води диалог с хора, които фалираха банките, окрадоха спестяванията, даваха пенсии и заплати по няколко долара, нарязаха заводите, но забогатяха нечовешки? Такива за диалог ли са или за нещо друго? А?

  1. 2019.04.11 | 15:38

   За да се води диалог с теб, първо обясни имаш ли нещо общо с Банка КТБ. Вземала ли си неправомерно или неморално пари от тях? Къде са сега тези пари? Този диалог с кого мислиш, че трябва да се води? С коя институция?

 3. 2019.04.11 | 15:33

  Еленке, всеки си има свое амплоа, политиката не е за теб. Ще те употребят и захвърлят като пето колело в Брюксел.

 4. 2019.04.11 | 15:15

  Диалог се води,когато има добър парламентаризъм.Парламентаризъм без съществуващи упрваление и опозиция не може да съществува.Диалога трябва да се търси и от двете страни,защото в спора се ражда истината.

 5. 2019.04.11 | 14:29

  A бе шизофреничкЕЕЕЕ, ако нямаше демокрация отдавна да са те гръмнали за иди.отското ти поведение и език спрямо правителството! Ходи в Москва и се дръж така спрямо правителството на Медведев да видиме колко дълго ще те трае някой да наричаш демократично и законно избраното правителство ша.йка! Най-добре е обаче да отидеш на пси.хиятър! Ти си за спешно лечение ма КрадЛООООО!

 6. 2019.04.11 | 13:59

  демократично управление има и ще стане още по-демократично след като бсп изчезне

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет