Захариева: Разширяването на НАТО не бива да спира

  • 11 април 2019 11:51

  • 410
  • 2
Захариева: Разширяването на НАТО не бива да спира
©

България е достоен съюзник в НАТО – най-успешният отбранителен и политически съюз, чието разширяване не бива да спира. Това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на по време на международната конференция „ 15 години България в НАТО. Алиансът на 70 г. и неговото бъдеще“, организирана от Министерството на външните работи, Дипломатическия институт към министъра на външните работи, Министерството на отбраната и Атлантическия клуб в България. Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на подчерта, ролята на НАТО не само като отбранителен съюз, но и като съюз на държави, които споделят еднакви демократични ценности.

„Въпреки, че понякога имаме различия, тогава, когато споделяме и продължаваме да споделяме едни и същи ценности, този съюз няма как да бъде разрушен“, заяви външният ни министър. Тя изтъкна, че вече 70 години, откакто е създаден алиансът, няма военни действия в нито един от съюзниците в НАТО. „70 години този съюз успява да опази демократичните ценности в НАТО. И не само това – алиансът има партньорства с 40 държави, с които изпълнява общи мисии и най-вече подпомага тези държави по пътя на реформите“, заяви Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

Вицепремиерът подчерта, че България изпълнява всички ангажименти като съюзник в НАТО. Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на приветства процеса на приемане на Република Северна Македония в НАТО и подчерта, че разширяването на алианса не трябва да спира. „Не бива никой да бъде държан извън НАТО само, защото има съсед. Нека да продължим да помагаме на държавите, които се стремят да станат част от този съюз“, заяви Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на. Тя даде за пример Грузия, която е извършила много реформи по пътя си за членство в НАТО.

„Крайно време е съюзниците да вземат решение за активизиране на плана й за членство“, каза Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

Външният ни министър открои и основните предизвикателства пред международната сигурност – нарушения на международното право, поставянето на риск структурата на контрол на въоръжаването чрез нарушаването на Договора за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег, кибер-заплахи, тероризъм, незаконна миграция. „Единственият начин истински да противостоим на хибридните заплахи, на фалшивите новини, които целят да застрашават демократичния ред, е да изградим устойчивост в населението срещу тези новини. Начинът за това е чрез възпитанието на младите хора“, заяви Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

В този смисъл тя изтъкна инициативата на Министерството на външните работи „Ние сме НАТО“, в която участват младежи – студенти и ученици, в ролята на младежки посланици на НАТО . Помощник генералния секретар на НАТО Антонио Мисироли, който участва в конференцията, приветства усилията на България като съюзник в алианса за запазване сигурността в Черно море, водещата роля на страната ни за подкрепа на евро-атлантическия път на Северна Македония, Украйна и Грузия, както и участието на България в мисии на НАТО в Афганистан, Косово и Ирак. „НАТО работи за износ на стабилност и София допринася в това отношение“, заяви Антонио Мисироли. Американският посланик Ерик Рубин заяви, че е вдъхновен от напредъка в развитието на българо-американските отношения по въпросите на сигурността в рамките на НАТО.

„Тази година ще отбележим и юбилей от нашите двустранни отношения. Досега България е получила 200 млн. долара помощ от САЩ в областта на сигурността. Тази година около 60 български представители от различни административни структури ще бъдат на обучение в САЩ, както в рамките на НАТО, така и в рамките на нашите двустранни отношения“, заяви посланик Рубин. Той благодари на Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на за успешно проведените разговори по време на посещението й във Вашингтон.

Последвайте канала на

Novini.bg
410 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
someone

2019.04.11 | 13:02

2

Престъпници са НАТО , а вие техните слуги

гост

2019.04.11 | 12:13

1

Русия в НАТО !!!!

Добави коментар

Водещи новини