Георги Харизанов: За сиромахомилството

  • 10 април 2019 13:43

  • 873
  • 9
Георги Харизанов: За сиромахомилството
© бнт

Коментар на Георги Харизанов, директор на тв „Европа” и управител на Институт за дясна политика, по повод на избухналата истерия с броенето на имоти и жилища на някои политици, направен на страницата му в социалната мрежа Фейсбук.
 

В условията на пазарно общество и свобода на частната инициатива съществува един базов въпрос:
"Като си толкова умен, къде са ти парите?"
На който въпрос всеки, който има претенцията да е способен да управлява парите и съдбите на милиони хора, е длъжен да има своя отговор.

И на фона на който въпрос сълзливата история "влизам в политиката беден, без спестявания, с двайсетгодишна ипотека и една боксониера от баба, жена ми кара стара кола, а аз маам пеш или с колело" прави изключително лошо впечатление по няколко причини:

- Щом си беден частник, значи никой не е склонен да купува труда/знанията/уменията ти, или пък желаещите са твърде малко и то на една доста ниска цена.

- Щом си беден частник, значи си неспособен да се грижиш в пълна степен за близките си, което очевидно те прави неспособен да се грижиш за няколко милиона души.

- Щом си беден частник, значи не успяваш да защитиш интереса си пред своите клиенти/работодатели/партньори, тоест нямаш необходимите качества, за да защитаваш далеч по-големи интереси пред далеч по-сериозни противници.

Да, ние не сме от най-богатите общества и има много хора в публичния сектор, които получават нелепо възнаграждение на фона на знанията и уменията си.
Да, има хора, Господ здраве да им дава, които съзнателно избират благородни и нископлатени професии като учители и медицински сестри, жертвайки себе си заради другите.

Но да, има и епидемия от неставащи за нищо друго некадърници, които се надяват чрез политиката да си оправят живота. Нали така, Емил Мачиков (Emil Machikov)?

Та, когато някой, който много се гордее с неуспеха си в частния бизнес, иска да ни управлява, започвам много да се изнервям и да ставам силно подозрителен.
"Оправете" първо себе си и семейството си, шушляци.
Мен не ме мислете.

Последвайте канала на

Novini.bg
873 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Г-н Балкански

2019.04.10 | 19:01

6

И като толкова много знаеш, защо 30 г. Подред не можем да се доближим....до Швеция, да кажем.
Предполагам знаеш статистиката: колко милиона са, БВП, мин. Заплата, безработица?
И не знам дали знаеш, до 8ми клас нямат оценки. Прецени колко са умни.
И как така мин. Заплата е към 12е/ч?
Само да ти спомена, че Хускварна е на 330г.
А, ти ми посочи една българска фирма, със световна известност на 50г. Поне?

2019.04.10 | 23:11

9

В България всички разбират от всичко,резултата е показан още 60те години на миналия век в един позабравен филм с извстни наши артисти....филва е "Спецеалист по всичко" и още може да се намери в нета...ще има ли,обаче ,койда синаправи изводите???

Спаc

2019.04.10 | 20:20

7

Ми щото си прост бе, Ганьо! И освен, че си прост, си и мързелив! Затова! Щото такива като теб ни дърпат назад в комунистическата кочина!

2019.04.10 | 23:05

8

СоциализЪма възпита готованковци и мързеливци на които плащаха мизерни заплати за да покажат колко са социални социалистите и как се грижат за хората. Отказаха се от социализЪма с твърдението че е недоносче, а истината е че се провалиха в "социалната държава" за която готованковците реват. Е, няма да върнат социализЪма, да не са луди да плащат на мързеливци... Не за това ни натресоха капитализЪма по комунистически!!!

Чоу

2019.04.10 | 18:58

5

Прав е човека:на кривата ракета, космоса и пречи! Вие спрете спокойни и похъркваите, масата е сложена! (може да се уригнете)

Г-н Балкански

2019.04.10 | 17:42

4

Ей, абе ти много си умен, бе герой.
Добре ги говориш тези теории за пазарна икономика и ала-бала.
Но в коя нормална страна всичко се изкраде? Никой не е виновен. Няма съд,няма отговорност.
Знаеш ли, че всеки в България е краден с пари от неплатени заплати? Не че заплатата е много голяма, но нали затова работиш? И тази кражба е ненаказана!
Като е толкова добре, защо 3 млн. избягаха?
Всички ли са чак, пък толкова глупави?
И са останали само пенсионери и ученици. Те ли са най-умните? Или тези дето работят за 700е. Колкото аз взимам за седмица?
Ами умните деца, които направо заминават да учат висше на запад, и те ли са глупави?
Или просто всеки иска да се махне от кочината, която създадохте?

Харизанчо

2019.04.10 | 15:39

3

Съгласен съм само обясни как на твоите любими бизнесмени им потръгва рязко бизнеса веднага след като влязат във властта.Мерси предварително.Тъпанар!

2019.04.10 | 15:00

2

каролев и този отвратителен тип ако намерят колая ще изтрепят десетки хиляди бедни само заради това ,че са бедни......

2019.04.10 | 14:24

1

Егати наглия "шушляк". И това го говори човек който трябваше да е в панделата.

Добави коментар

Водещи новини