Приет е Законът за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници

  • 10 април 2019 11:12

  • 288
  • 0
Приет е Законът за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници
© Иван Йочев

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници. Промените бяха приети единодушно с 86 гласа "за". Вносител на законопроекта е Министерският съвет.

Зам.-председателят на Комисията по бюджет и финанси Евгения Ангелова заяви, че целта на промените е да приведат националното законодателство в съответствие с разпоредбите на европейски регламент, свързан с Единния механизъм за преструктуриране.

"Идеята е да бъде регламентирана ролята на Единния съвет по преструктуриране и на Националния орган за преструктуриране в Националната рамка за преструктуриране с оглед присъединяването на България към Единния механизъм за преструктуриране", отбеляза тя.

Ангелова припомни, че България е започнала процедура за установяване на тясно сътрудничество с Европейската централна банка /ЕЦБ/ и присъединяване към Единния надзорен механизъм и от това следва присъединяване към Единния механизъм за преструктуриране в Европейския съюз.

В националното ни законодателство обаче липсва нормативна база за присъединяване на страната ни към надзорния механизъм и към механизма за преструктуриране.

"Затова е необходимо да се въведат разпоредби, свързани с прилагането на европейския регламент", обясни Ангелова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
288 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини