Екатерина Захариева: Болката на БСП е, че КПКОНПИ се избира от НС, а не от президента

  • 09 април 2019 08:09

  • 2442
  • 53
©

Наистина се учудих дали съм била на КСНС, след като чух думите на г-жа Нинова. КСНС може да препоръча решение, но не и да наложи такова. Това каза вицепремиерът и външен министър Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на в ефира на БТВ.

„Не е имало бранене на статуквото, Това е абсурд. На българинът му писна, когато има някакъв проблем, да се приеме нов закон и да се създаде нов орган и да се правят назначения. Аз като юрист се притеснявам от писането на законопроекти от политици, а не експерти, на коляно и преди изборите. Очевидно болката на БСП е, че КПКОНПИ се избира от НС, а не от президента. Важно е какви хора назначаваме и дали органът работи“, коментира тя.

По думите на вицепремиера антикорупционният орган е избран възможно най-легитимно. „Важното е да има механизми, за да сме сигурни, че КПКОНПИ работи безпристрастно. В НС има различни политически сили, там не са само управляващите. Има представителство на хората“, подчерта Захариева.

„От страна на ГЕРБ не е имало бранене на статуквото, нито обвинения към медиите. Когато излизат разкрития и съмнения за лоши практики срещу БСП, те призовават да започнат проверки от КПКОНПИ. Кога се вярва на този орган? Нашето предложение беше да се направи оценка на въздействието на органа. БСП предлагат нов закон. Аз разчитам като гражданин да не се стига до забавяне. За да махнем един човек, трябва да приемем нов закон ли? Затова е ниско доверието в институциите“, посочи дипломатът ни.

По думите ѝ тонът на КСНС е бил нормален, не е имало нападки и груби реплики. „Опитахме се да дадем предложения. Но сега да кажеш, че органът не работи една година по-късно, без да му с даде шанс, е нелепо“, каза Захариева.

„Президентът организира КСНС, но членовете на съвета решават кой да присъства. Не беше лошо да чуем представител на КПКОНПИ, за да чуем какво е свършил органът. Когато преди избори да кажеш, че отменяме закона и блокираме работата на този орган е странно. Законът е драконовски. Имаме гражданска конфискация. Има доста проверки, които се извършват и доста дела на КПКОНПИ за отнемане на незаконно придобито имущество. Такъв закон няма никъде другаде в Европа“, коментира Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

„Не съм си купувала евтин имот. Имотите на семейството ми са публични от 2009 година. Цените на част от имотите на колегите, действително изглеждат доста ниски. Нека да приключат проверките. Считам, че когато искаме да установим истината, трябва да оставим органите да си свършат работата. Много важно е правосъдието да се остави на спокойствие. Когато нашето правителство е приело редица постъпки и да бъдем обвинявани, че пазим статуквото, е меко казано несериозно. Премиерът е безкомпромисен“, смята тя.

„Четири години е работено по това законодателство. Не можем просто така да го зачеркнем“, каза още Захариева.

Тя коментира и новия правосъден министър Данаил КириловДанаил КириловДанаил Кирилов е роден на 25 юни 1970 г. в Димитровград. Висшето си образование получава в СУ "Св.. „Това е предложение на премиера. Той е бил председател на правната комисия. Много тежка задача има. Трудно може министърът на правосъдието да влияе на правосъдната система, която зависи от съдебните институции“.

И по повод скандалите с евтини имоти. „Не бива да забраняваме на семействата на политиците да работят. В противен случай няма да останат политици в България“, предупреди Захариева.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2442 53

Свързани новини

Коментари 53

Добави коментар
Бай Кольо

2019.04.10 | 08:50

53

Консултативния съвет при Радев осигурява глътка въздух за БСП.Точно затова Радев отказа да чуе отчета на Гърневски за борбата с корупцията.Защото щеше да разбере,че в момента се разследват над 700 души от всички етажи на власта чак до местната власт и горските стопанства.Но това което най-много плаши БСП е,че разследванията ще се водят за целият период на прехода.Тогава обаче ще излязат на яве далаверите на незаконно забогателите партийни и комсомолски активисти,(като Банев-бивш комсомолски секретар) на БСП-БКП.Затова Радев има бойна задача от Нинова,да не допуска този доклад да излезе на открито.Със зъби и нокти се стремят към власта,за да спрат разследванията.

Борето

2019.04.10 | 08:01

52

Грозен боклук, но споко, идват Избори!

????

2019.04.09 | 14:27

51

А,БОЛКАТА на "ГЕРБ"-"БСП-2",КАКВА е "другарко-госпожо" Захариева? Може би е това,че "Европа Ви ЧУ",та даже вече Ви и РАЗБРА?!

Лозунгът на СДС-мутри: " Европа ни чува"

2019.04.09 | 11:19

48

Чува ви, я, по по всички евро-ТВ показаха паметника на Тиквата в "без коментар", и твоите седесарски престъпления са известни в Европа, от там ни гледат сеира и сигурно си викат "гледай българите какви са тикви и рапони".

ххх

2019.04.09 | 12:48

50

При Тато скулптора щеше да изгние в Белене или щеие да бъде даден за храна на прасетата....

дедо груйчо

2019.04.09 | 12:45

49

Цялата атака с апартаментите е див популизъм. Не се изнася цялата истина по случаите и директно се произнася присъда. Това е технология от едно друго време което се надявах да сме забравили. Технологията на "другарския съд"... Времената когато ни беше втълпявано че всички сме равни и да си богат е престъпление... Дори и тогава някои бяха по-равни от другите и... доста по-богати...Толкова богати че нямаше как да мине за нормално, та затова фалираха социализЪма, обявиха го за" недоносче" и за една нощ се преродиха в капиталисти с претенциите да са "морален стожер на обществото".... Е, няма по голяма гавра с морала в България! Тази гавра носи марката БКП....

коментар

2019.04.09 | 11:16

47

Г-жо Захариева.,
вие спомняте ли си поне едно предложение на БСП , да с прието от Народното събрание.
Или поне едно прието ВЕТО на Президент ?
Така че в ЕС всички трябва да са наясно , че БЪЛГАРИЯ Е ЕДНА БАНАНОВА РЕПУБЛИКА.

Президентът:

2019.04.09 | 11:14

46

"Корупционният скандал с апартаментите не трябва да се размине с оставки".

Цвeтанов: "Аз съм жертва"

2019.04.09 | 11:12

45

Жертва си като те хванаха, седесарски рапон, като взе апартамент 480кв с гараж и асансьор не беше жертва.

"НЯМА КОЙ ДА НИ НАКАЖЕ"

2019.04.09 | 11:10

44

СЛОГЪТ НА ПРЕСТЪПНИКА -ЦВИНОКИО и ГЕРБЕРАСТКАТА КРАДЛИВА ШАЙКА.

Мафиотската СДС-фирма Артекс - на съд

2019.04.09 | 11:04

43

Искат среща с Тиквата, той не ги ще. Синята мафия е в опастност, СДС-гущерът си реже опашката.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини