Наследникът на Цачева ще стане ясен до дни

  • 25 март 2019 07:33

  • 1141
  • 6
Наследникът на Цачева ще стане ясен до дни
© Булфото (архив)

Временно изпълняващият длъжността правосъден министър ще стане ясен в понеделник. Тогава трябва да бъде обявено кой от заместниците във ведомството ще заеме поста до избора на нов министър.

В събота титулярят на поста Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 подаде оставка заради скандала с евтините жилища, купени от представители на властта от строителна фирма „Артекс“. Жилището на Цачева се намира в столичния квартал „Изток“ и според документите е купено заедно със сестра ѝ. Още в петък Цачева поиска от прокуратурата и КПКОНПИ да проверят сделката, а в събота подаде оставка. Освен нея с поста си се раздели и зам.-министърът на спорта Ваня Колева, която също изплува като замесена в имотния скандал.

Цачева доброволно хвърли оставка и обяви, че излиза отпуск, докато оттеглянето ѝ бъде гласувано в Народното събрание. Пред министър-председателя обяснила, че не желае създалото се напрежение да се пренася върху работата на правителството.

„Моето убеждение е, че докато вървят проверките на антикорупционната комисия и Върховна касационна прокуратура, не е редно да изпълнявам функциите си на министър на правосъдието“, каза Цачева часове след като Борисов прие оставката ѝ. Ден по-късно призна, че още в четвъртък е била готова да се оттегли от поста си. Тя припомни, че още в петък сутринта е поискала да бъдат извършени проверки и установени фактите дали има отношения с фирмата продавач, както и произхода на средствата.

Цачева заяви, че няма взаимовръзки с фирмата по линия на свързани лица. По думите ѝ не може да бъде пускано в пространството твърдението за лобизъм в законодателството, тъй като това е нещо, което трябва да бъде доказано. Според Цачева вероятно някъде нещо не е направила както трябва, но като юрист е сигурна, че сделката е спрямо законите на страната.

Докато Цачева доброволно напусна поста, то другата жена, замесена в скандала - Ваня Колева, се оттегли от качеството си на зам.-министър на спорта по искане на премиера Борисов. Междувременно стана ясно, че ГЕРБ чака шефа на депутатите от партията Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа да даде повече подробности за придобиването от него на луксозно жилище от строителната фирма „Артекс“ на пъти по-ниска от пазарната цена.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще бъде свикана заради казуса с евтините апартаменти след завръщането в сряда на Цветанов от САЩ, където той е все още на визита. Очаквало се преди сбирката на партийното ръководство, на която вероятно ще бъде повдигнат и въпросът за наследника на Цачева в Министерство на правосъдието, премиерът и лидер на формацията да проведе лична среща със заместника си, който се оказа собственик на луксозен апартамент в построената от „Артекс“ сграда „Летера“ на столичната улица „Латинка“. В същото време едва ли партията щяла да прибегне към съгласуване с коалиционните си партньори от „Обединени патриоти“ на бъдещия кандидат за поста правосъден министър, който е от квотата на ГЕРБ.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1141 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Умник Гюро

2019.03.25 | 13:20

6

Нас ни интересува повече кога БКП/БСП-терористи ще бъдат обявени извън закона заради стотиците хиляди избити невинни българи? Кога този про-руски и сатанински геноцид над българския народ ще спре?

дкмс

2019.03.25 | 08:52

5

ще сложат поредния партиен секретар...

2019.03.25 | 08:20

4

За мен, тя е невинна.

данъкоплатец

2019.03.25 | 08:04

3

Крак няма да ми стъпи повече да гласувам!
Във всяко населено място, дори и с двама жители - единият винаги е от ГЕРБ и с качества, и поведение като Цвък Молитвата и на Цура Раб Фъка - нагъл,арогантен,безочлив,селски суджукар !

2019.03.25 | 07:50

2

Ква е Г Р О З Н А, а?

вече знаем,

2019.03.25 | 07:44

1

БАРНИ-РЪБЪЛА ОТ ГЕРБЕРАСТКАТА КРАДЛИВА ШАЙКА.

Добави коментар

Водещи новини