Социолог: Президентска република е по-рисков модел от сегашния

  • 23 март 2019 19:45

  • 932
  • 7
Социолог: Президентска република е по-рисков модел от сегашния
© Канал 3

Аз лично не съм фен на президентска република в България, защото за нас този модел е още по-рисков от сегашния. За България, при нашата липса на гражданско общество, на свободни медии и при нашите силни олигархични тенденции - това е по-рисков сюжет, каза в предаването "Офанзива" по Канал 3 социологът Живко Георгиев, член на Съвета за стратегическо развитие към президента.

За обявеното от Съвета търсене на алтернатива на статуквото, социологът посочи: "Статуквото е настоящето и тенденциите, по които се развива страната: в образовението, в икономиката, в демографията, в растящото социално неравенство, в растящото регионално различие, в блокажа на настоящия политически модел. Това ще е алтернатива на ново бъдеще на България - естествено, ще е алтернатива на това, което правят управляващите, докато са управляващи. Досега те не са предложили нова алтернатива".

Според Живко Георгиев политическата класа на България е тежко болна. Което ме връща в темата - нямаме работещ политически модел, допуснахме прекалено голяма роля на парите в демократичния процес, не намерихме начин да се противопоставим на купуването на цели партии, на депутати, не само на гласове - само там има пазарна икономика, изброи той.

Социологът е убеден, че смяна на политическия модел в страната ще има, но не го свърза с появата на нова формация, евентуално начело с президента. Смяна на модела ще има, важното е да стане цивилизовано. Избори ще има много, то с избори ще стане, но преди изборите трябва да има какво да избираш, трябва да създадем политическа система, да си върнем властта на партиите, и да направим позитивна селекция по дарби. Политиката в момента е антиселекция, категоричен е Живко Георгиев.

Аз не виждам демокрация, честно казано - от 10 г. насам имаше много точни термини и названия за това, в което живеем: фасадна, квазидемокрация и т. н. Да, има някои атрибути на демокрацията - има избори, има конкурентност, достатъчна прозрачност, благодарение на медиите, новата интернет сфера и т. н. Но същински демократичен режим нямаме, по-скоро виждам авторитарни тенденции.  Нашият дефект е, че когато се оформи мнозинство за управление, се изключва опозицията. И в момента подкрепата за парламента е 21%, колкото е и подкрепата за управляващите. Не говорим за останалите сраствания между бизнеса и политически елит - няма да броя апартаменти, не ми е интересно, лобизма в законотворчеството. Каква демокрация?! Този политически модел очевидно не работи. Събрали сме да обсъждаме, да видим какво искат българите - и ще му намерим начина, върна се той към дневния ред на Стратегическия съвет към президента.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
932 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2019.03.24 | 00:55

7

некадърни червени боклуци

2019.03.24 | 00:49

6

БЪЛГАРИТЕ ЩЕ ИМАТ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА РАЗЧЕКВАТ ФАТМАЦИ

2019.03.23 | 22:59

5

САКАТИ СТАРЧЕТА ОКОЛО САКАТИЯ ДЪРТАК РАДЕВ

2019.03.23 | 20:33

2

РАДЕВ Е РУСКИ РЕЗИДЕНТ

2019.03.23 | 21:09

4

радев е миризлив педеруски резидент

Налягай си миризливите парцали

2019.03.23 | 20:44

3

Ако беше руски президент, ти щеше да си в Сибир!

Умник Гюро

2019.03.23 | 20:02

1

Достойно е да се подаде оставка. Престъпно е да си следствен и да ставаш евродепутат. Това прави престъпницата и руска агентка, Елена Йончева.

Добави коментар

Водещи новини