Харалан Александров: Комуникацията на опозицията е характерна за примитивните общности

  • 22 март 2019 12:13

  • 781
  • 4
Харалан Александров: Комуникацията на опозицията е характерна за примитивните общности
© Novini.bg (архив)

"Политиката на обвинение, която водят политиците, може да доведе до деградация на обществото". Това каза пред "Фокус" социалният антрополог Харалан Александров. Според него този тип политическо говорене е огромно разхищение на публична енергия.

Той обясни, че това говорене се състои в обвинения и контраобвинения, което с наближаване на изборите ще се увеличи и ще заглуши смисления разговор. Българската политическа класа и специално опозицията нямат ресурс и въображение за нещо по-добро от това да разобличава управляващите в реални или въображаеми прегрешения, каза още той.

"Този тип политическа комуникация е характерна за примитивните общности и води към регрес. Хората спират да виждат света с неговите нюанси и светлосенки и започват да го интепретират като черно-бял. Това, което започва да се случва в България е, че политиците насърчават защитен режим на хората. Това са нагласи, настроения и поведения, които са в ниския регистър на човешкото развитие. Те не са ориентирани към разума, не са ориентирани към вдъхновението от идеи, нито към развитието на общността, а към омразата, завистта, лошотията и желанието да нараниш някого", обясни социалният антрополог.

Доц. Харалан Александров каза още, че българската общност се е научила да се защитава и когато политиците полудеят се оттегля в позиция на сеирджия. Той обясни, че не е важно какво казва една публична фигура, а какво прави, какво послание излъчва и на какво ниво. В тревожна ситуация като днешната, омразата и обвинението не ни върши услуга, каза още той и припомни, че изборите ще минат и след това ще се наложи да се работи с хората от враждуващите лагери. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
781 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Остап Бендер

2019.03.22 | 14:28

4

Трябва да си доста извратен телевизионер,за да го пускаш тоя лизач.

Плямпалолог

2019.03.22 | 14:20

3

Мазненето на силните (почти) за момента вече социална антропология ли се нарича?

2019.03.22 | 13:33

2

Комунистите винаги са били примитивни.

...

2019.03.22 | 12:32

1

Тлъстият "социален антрополог" (какво е това?) на хранилка при Сорос пак остроумничи.

Добави коментар

Водещи новини