Посланикът на Турция участва във възпоменание във военното гробище-музей в Добрич

  • 17 март 2019 18:52

  • 1115
  • 6
Посланикът на Турция участва във възпоменание във военното гробище-музей в Добрич
©

Посланикът на Турция в София Хасан Улусой участва във възпоменание във военното гробище-музей в Добрич, където са погребани повече от 300 турски войници, загинали на Добруджанския фронт по време на Първата световна война.

Възпоменанието е по повод Деня на мъчениците - 18 март, който се чества в Турция.

Турските и българските войници са защитавали рамо до рамо тези земи и съюзническите ни отношения преди повече от 100 години са основата и на партньорството ни в НАТО, заяви на тържеството посланик Улусой. В името на добрите отношения и нашето бъдеще трябва да изтъкваме тези добри примери, а нямаме полза да изтъкваме лошите спомени, допълни дипломатът.

Той посочи, че българските граждани от турски произход са мостът, който скрепява добрите взаимоотношения. Уважавам острата реакция на българското правителство по повод терористичния акт в Нова Зеландия, каза посланикът в отговор на журналистически въпрос. По думите му в страни като България и Турция, където има различни култури и религии, трябва да се подхожда внимателно и да се отнасяме към всички еднакво.

За съжаление има крайни радикалисти, на които международната общност трябва да дава отпор, каза дипломатът.

На въпрос от журналистите за разсрочването на дълговете на Главното мюфтийство, посланикът отговори: "Това е нещо, което българските политици решават. Много се надявам всички религиозни общности в България да получават необходимата подкрепа, за да изпълняват и религиозните си задължения".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1115 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Домус Домус

2019.03.17 | 21:01

5

Рязаните манафи-османци: вън от Велика България.

Коч-кафалъ

2019.03.18 | 05:29

6

Ква велика българия кви пет лева ве, засмукал си чаршафите с гъза си посред нощта....

Справедлив

2019.03.17 | 20:53

4

Абе пич ,що ми крадеш името бе...не е честно...Справедлив съм само аз:)))))

Умник Гюро

2019.03.17 | 19:04

1

Не щем акъл от турски серсеми.

Прост Гюро

2019.03.17 | 19:53

3

Ами боцкай фъстъчки тогаз и цоцай бира....

Справедлив

2019.03.17 | 19:44

2

" В името на добрите отношения и нашето бъдеще трябва да изтъкваме тези добри примери, а нямаме полза да изтъкваме лошите спомени, допълни дипломатът. "

Между да не се изтъкват и да се прикрият лоши спомени, целенасочено да внедряват идеята, че сме живели в дълбок мир с чуждата религия и култура под сянката на ятагана има огромна разлика. Защо в Турция млади и изучени хора, не знаят пълната истина за своя произход и какви сатрапи са били за европейската цивилизация? Самата им държава е сбъркана дори и в последните десетилетия. А в последните 15 години с онзи, който се сравнява със султан и връща Турция към онова, което Ататюрк е искал да промени, за да модернизира крайно изостаналата и умираща империя, става вече притеснително. За какво му е тази огромна и модерна войска? С кого смята да воюва? Защо не го играе лоялен съюзник? За какво велико минало ми говорят и защо искат гражданите да се гордеят с него? Защо говорят, че турският войник има чест и заслужава уважение? На всеки според заслуженото! Нито повече, нито по-малко...

Добави коментар

Водещи новини