Какво всъщност спечели Марешки? За един кокал питам

  • 15 март 2019 14:40

  • 6846
  • 17
Какво всъщност спечели Марешки? За един кокал питам
© Канал 3

В рамките на по-малко от половин ден партия "Воля" и по-персонално нейният лидер Веселин МарешкиВеселин МарешкиВеселин Найденов Марешки е български политик и предприемач. Веселин Марешки е роден на 26 март 1967 успяха да привлекат такова обществено и медийно внимание върху себе си, каквото не са привличали за цялото време, прекарано в пленарната зала.

Със заплахата си, че напускат Народното събрание "Воля" по-скоро изигра поредното ненужно изпълнение на цирковата арена, вместо да се съсредоточи върху по-полезно действие, като например да се придържа към законодателната роля на политическата арена, която олицетворява сградата, която тя и останалите партии обитават.

Каква всъщност е кратката хронология на събитията? Нищо по-съществено от това, че Веселин МарешкиВеселин МарешкиВеселин Найденов Марешки е български политик и предприемач. Веселин Марешки е роден на 26 март 1967 се появи пред медиите и внезапно роди ,,сензацията’’, че парламентарната група на партията се оттегля от залата, т.е. отказва да участва в по-нататъшна законодателна инициатива. Причините не бяха разкрити, нито бе предоставена възможност на медиите да разчовъркат за генезиса на ребуса, тъй като Марешки отказа да отговаря на каквито и да е въпроси, защото тепърва предстояло съвещание на ръководството (оставаме настрана парадокса, че в случая решението бива обявено преди съвещанието на ръководството). Край на първо действие.

В малко по-късния следобед на вчерашния ден сюжетът претърпя драматичен обрат, оказвайки се, че "Воля" (почти) няма да напуска парламента. По думите на Веселин МарешкиВеселин МарешкиВеселин Найденов Марешки е български политик и предприемач. Веселин Марешки е роден на 26 март 1967 ще участват само в дебати, които преценят, че са с важно обществено значение, но не и в ,,дребнотемие’’. С други думи, партията ще продължи и занапред да се регистрира в зала, обаче ако в предвидената програма на парламента има закон от типа на ,,дребнотемието’’, няма да участват в дискусиите. Край на второ действие, край и на спектакъла.

Каква оценка би получил този абсурден водевил с елементи на парламентаризъм е задача на театралната критика. От гледна точка на политическия анализ може да се обобщи, че това е огромен дивидент за Марешки, но за жалост огромно дискредитиране на и без това съмнителния авторитет на парламентарната ни система.

Както стана ясно в началото на текста, с тези действия "Воля" успя да привлече такова обществено и медийно внимание върху себе си, каквото едва ли е привличала за цялото време, прекарано в пленарната зала – мнение, което бе затвърдено и от самия Марешки тази сутрин с думите: ,,От вчера оставам с впечатлението, че "Воля" е най-важният играч в този парламент’’.

Ето че покрай сеизмичните обществени сътресения покрай промените в Изборния кодекс и опрощаването на дълговете на главното мюфтийство Веселин МарешкиВеселин МарешкиВеселин Найденов Марешки е български политик и предприемач. Веселин Марешки е роден на 26 март 1967 реши допълнително да разтресе основите на парламентарната институция, използвайки за целта едно от спорните оръжия на БСП и да обяви излизането на партията си от парламента, което – както се разбра – не е излизане от парламента (почти). Независимо дали става дума за предизборна пиар акция, за неутолимо желание да бъде под ярките светлини на прожектора, макар и за малко повечко от неписаното правило на Уорхол за 15 минути слава, или просто за шумното изразяване на някаква позиция, Веселин МарешкиВеселин МарешкиВеселин Найденов Марешки е български политик и предприемач. Веселин Марешки е роден на 26 март 1967 се превърна ако не в ,,най-важният играч в този парламент’’, то със сигурност в най-дискутираният и търсен играч за деня. Така че без значение какво в действителност е целял да постигне председателят на "Воля", определено е получил вниманието, което е търсел. А пък може би точно това е била целта му – излизане от сянката на наистина големите играчи в сегашната българска политика, макар и за кратко. Като лидер на най-малката партия в парламента Марешки успя да я вмести в обществения афиш редом до конфронтациите между ГЕРБ и БСП и хроничното неразбирателство в редиците на ,,Обединени патриоти’’, което за партия като "Воля" вероятно изглежда титаничен успех от гледна точка на партийната реклама, но не и в контекста на реална политическа производителност.

Едва ли обаче подобна бурлеска би послужила като добра реклама за повдигането на реномето на парламента. Не е изключено след тази акция на "Воля" и Марешки рейтингът на най-висшия законодателен орган у нас да понесе още морални щети, тъй като от народните избраници се очаква да изпълняват конституционните си ангажименти и да представляват интересите на избирателите си, вместо да се упражняват като извънпарламентарна опозиция, което словосъчетание само по себе си е сюрреалистично, изкуствено и доказано неефективно (ако се придържаме към установените норми и традиции във всяка една страна с развита демокрация, всеизвестно е, че политики, промени и предпоставки за реформи се правят вътре в залата, а не извън залата; това сочи и здравият парламентарен разум от около 800 години).

За отбелязване е и фактът, че освен народен представител и лидер на парламентарно представена партия Веселин МарешкиВеселин МарешкиВеселин Найденов Марешки е български политик и предприемач. Веселин Марешки е роден на 26 март 1967 изпълнява и длъжността заместник-председател на Народното събрание – функция, която го задължава да се отнася с по-голямо уважение към институцията, която реално представлява и олицетворява. В този смисъл щом заместник-председателят си позволява да демонстрира такова неуместно поведение спрямо собствения си парламент, само и само за да извлече дивиденти в името на партията си, какво остава за обикновения депутат?

Със сигурност кокалът на властта е апетитен, а и едва ли е докрай оглозган. Въпросът е това ли е цената, с която вчера изуми "Воля" обществеността, за да се добере до него? Уви, на този етап изглежда, че отговорът е "да".

Последвайте канала на

Владимир Василев
6846 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар
????

2019.03.18 | 14:14

17

КАК какво? Ами ,"другарят","професор","доктор","математик" Константинов му е ОБЕЩАЛ да го "ВМЪКНЕ" и на следващите "избори"!? ТОВА,малко ли е????

Cheryl%

2019.03.18 | 11:47

16

Google плаща ежедневна работа в диапазона от 500 до 1000 долара. Получих $ 23,749 за първия месец и $ 32,854 за заплатата от Google от последния месец, работещи у дома за 3 часа на ден. Дори и тези, които са нови за това, могат лесно да печелят $ 200 на час, а печалбата може да бъде още по-голяма с течение на времето.

повече тук.-------->>> w­w­w­.­T­r­a­d­e­4­6­.­c­o­m

АЗ от народа

2019.03.18 | 02:11

15

КОСТАДИН КОСТАДИНОВ И ПАРТИЯ 
" ВЪЗРАЖДАНЕ " 
ГЛЕДАЙТЕ ГО В " Ю ТЮБ "
РЕВИЗИЯ ЗА 30 ГОДИШНО УПРАВЛЕНИЕ НА ЗАД.
ПАРТИЯ "ВЪЗРАЖДАНЕ"
ВСИЧКИ ВИНОВНИ ПРЕДАТЕЛИ В ЗАТВОРА.
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО.
БЪЛГАРИЯ ЩЕ Я ИМА.

БКП=БСП,СДС,ДПС,НДСВ,ГЕРБ И СЕГАШНИТЕ ПАТРИОТИ.ВСИЧКИ СА ДЕЦА НА. БКП И РАБОТЯТ ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ.

CarmenLawson

2019.03.15 | 23:53

10

Google плаща $ 17,000 до $ 22,000 на месец за онлайн работа от дома. Присъединих се към тази работа преди 2 месеца и спечелих $ 20544 през първия месец от тази работа.

Виж какво правя ...... >> w­w­w­.­W­e­­b­J­o­b­­3­3.­c­o­m

Петкан

2019.03.17 | 14:58

14

,,,и неграмотни!

2019.03.16 | 08:17

12

Киро Контрабандата от БСП ще те направи милионер ако се цаниш за трол. Повечето комунистически тролове са милионери

Боби

2019.03.16 | 13:45

13

Как не вие срам бре? Ама ходите до неговите,аптеки и бензиностанции,а?Като сте толкова смели си пишете имената......

2019.03.16 | 07:52

11

Пълен боклук

4776

2019.03.15 | 21:34

9

тоя е по-зле от борисов

Boiko_Borisov

2019.03.15 | 21:33

8

политическа мастия с претенции

пламен манолов

2019.03.15 | 21:32

7

Курвата на Боко.

пенчо

2019.03.15 | 21:31

6

пъпчив измекяр,хептем олекна

Добави коментар

Водещи новини