Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за тютюна

  • 02 март 2012 10:49

  • 1309
  • 0
Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за тютюна
©

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия

Гласуваха 123 депутати, от които „за” бяха 79, против гласуваха 42-ма, а двама се въздържаха. Против гласуваха депутатите от Коалиция за България, ДПС и „Атака”.

Законопроектът за промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия уеднаквява процедурата, по която се подпомага сектора. Това каза председателят на земеделската комисия в парламента Десислава Танева при обсъждането на промените в закона в Народното събрание. „В същността си промените превеждат подпомагането в сектора съгласно общите принципи на подпомагане, така както сме се задължили и приели с влизането си в ЕС. Не може за всеки отделен сектор в земеделието ние да имаме отделна администрация, която да реализира подпомагането. Фонд „Земеделие” е органът, който разпределя и администрира подпомагането в сектора”, обясни Танева.

Тя посочи, че по отношение на семената ще се разработи държавна схема за подпомагането. Имаше предложение за регистър към Министерството на земеделието и храните за фирмите, които изкупуват тютюна, каза още Танева.

Депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова попита Танева - в коя европейска директива пише, че фирма може да дойде, да купи тютюн, да не го плати и да не носи отговорност. „Слабият от тук нататък няма никаква защита от страна на държавата. В кое европейско законодателство е записано, че фирма, която измами тютюнопроизводител и не му плати, няма да носи отговорност за това?”, попита Нинова.

„ДФЗ е разплащателната агенция и орган, който администрира политиката по подпомагане на сектор тютюн. Условията за покупка на каквото и да било се уговаря с договор между страните. Ако смятате, че оставането на 30-дневния срок ще подпомогне производителите, лично аз ще внеса предложение да остане. Проблемът обаче е да се спазва”, отговори Танева.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1309 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини