Бюджетната комисия одобри правилата за избор на нов подуправител на БНБ

  • 07 март 2019 19:04

  • 357
  • 0
Бюджетната комисия одобри правилата за избор на нов подуправител на БНБ
©

Бюджетната комисия в парламента одобри правилата за избор на нов подуправител на БНБ с ресор „Банков надзор“, предаде БНР.

До три работни дни след гласуването им в пленарна зала трябва да е ясно името на кандидата, който ще предложи гуверньорът Димитър РадевДимитър Радев Димитър Радев е роден на 12 юли 1956 г. Той е магистър по икономика, финанси и кредит. През 1994 г.. Той е уверил председателя на комисията Менда Стоянова, че има готовност да предложи експерт веднага.

Според запознати се спряга името на Радослав Миленков, който в момента оглавява фонда за гарантиране на влоговете.

До процедурата за избор на нов подуправител с най-тежкия ресор в БНБ се стигна, след като миналата седмица Димитър Костов подаде оставка. Това се случва в момент, когато България се подготвя за влизане във валутно-курсовия механизъм ERM II и механизма за тясно сътрудничество с Единния европейски банков надзор. Именно заради това Европейската централна банка проверява шест банки у нас. Още при оставката от БНБ увериха, че тя е по собствено желание и е обмисляна отдавна.

Заради напредналата фаза на кандидатстването за т.нар. „чакалня за еврозоната“ е необходимо бързо да се намери нов титуляр на поста. Затова от бюджетната комисия съкратиха сроковете за издигане на кандидатури и изслушването им.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
357 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини