Близо 100 предприемачи дискутираха във Велико Търново икономическите перспективи пред България

  • 07 март 2019 11:15

  • 236
  • 0
Близо 100 предприемачи дискутираха във Велико Търново икономическите перспективи пред България
© ПП ГЕРБ

Велико Търново е сред градовете, които в последните години имат бърз икономически растеж и са най-проспериращи в страната ни. Това сочат доклади на дипломатическите мисии у нас, както и проучвания, правени в тази посока. Всичко това е станало ясно при посещението на представители на Световната банка в старата столица. Това каза във Велико Търново при откриването на дискусията „Икономически перспективи пред България в контекста на глобалните процеси“ кметът на старата столица Даниел Панов, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

„Разбрахме, че 63% е ръстът на преките чуждестранни инвестиции във Велико Търново за периода 2012-2015 година, а за времето от 2016 до 2018 г. те са около 100-110 милиона лева годишно. Българските инвестиции, направени в община Велико Търново са над 180 млн. лв. за последните две години“, каза кметът Панов.

Форумът, който в сряда вечерта събра близо сто представители на бизнеса от региона, бе организиран, съвместно от Предприемачи ГЕРБ и Фондация „Ханс Зайдел“. Той бе открит от председателя на ПГЕРБ Валя Чилова, която заяви, че Велико Търново е най-добрият град, който може да бъде избран за провеждането на такава дискусия. Валя Чилова коментира още:

„Като предприемачи най-добре знаем, че ролята на Европа за развитието на българския бизнес е значителна. Освен финансовата помощ през фондовете, ползите от ЕС се измерват и през свободното движение на стоки и услуги, хармонизирането на законодателството, намаляването на бюрокрацията при търговия с други държави и достъпа до 500 милиона потребители в целия ЕС“.

„ЕС остава най-доброто място за развитие на бизнеса и трябва да го пазим“, заяви на свой ред пред великотърновските бизнесмени евродепутатът и международен секретар на националната структура на предприемачите в ГЕРБ Ева Майдел.

„ЕС трябва да се занимава повече с конкретните нужди на гражданите и бизнеса“, категорична бе тя. В мандата си като евродепутат Ева Майдел има няколко победи, с които допринесе за улесняване на българския бизнес - десетократно намаляване на таксите за преводи в Европа, привличане на почти милиард лева по плана Юнкер, създаване на първото в ЕС звено за помощ за еврофинансиране.

Анализ на състоянието на световната икономика направи по време на форума бившият финансов министър Симеон Дянков, директор на Института за финансови пазари към Лондонския университет по икономика. Дянков коментира икономическия ръст в САЩ, перспективни пазари като Индия и Тайланд, икономиката на Китай и Русия, а също „Брекзит“ и възможните последствия от предстоящото след седмица гласуване в английския парламент за излизане на страната от ЕС.

„Дори и Великобритания да не излезе от ЕС, това ще създаде поне още няколко години несигурност, което вече се вижда в икономиката на страната и в някои държави с голям износ към нея“, коментира експертът.

Относно икономическите перспективи пред България Симеон Дянков коментира, че инфраструктурата влияе на развитието на бизнеса, дори много повече отколкото са си представяли в първото правителство на премиера Борисов, в което той бе министър и което изведе инфраструктурното строителство като приоритет.

„Ако има перспектива за бизнеса, има перспектива и за хората“, обобщи Дянков. По думите му, много е свършено за инфраструктурата през последните десет години. Той припомни икономическия растеж и изгодите за жителите на Южна България след завършването на „Тракия“.

Симеон Дянков коментира също, че от гледна точка на реалната икономика, университетите трябва да се превърнат в среда за подготовка на кадри за истинския бизнес.

На форума във Велико Търново присъстваха също Зафир Зарков от националното ръководство на ПГЕРБ, регионалният координатор на структурата на предприемачите Атанас Парушев, областният управител проф. Любомира Попова, както и представители на различните бизнес сфери от целия регион.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
236 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини