НФСБ: Радев да се извини на българите за унизяващото нацията поведение да говори в Президентството не на официалния български език, а на чужд

  • 02 март 2019 13:58

  • 26081
  • 102
НФСБ: Радев да се извини на българите за унизяващото нацията поведение да говори в Президентството не на официалния български език, а на чужд
© Булфото (архив)

Настояваме президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на да се извини на българския народ за унизяващото нацията поведение да говори в Президентството не на официалния български език, а на чужд. Това се посочва в позиция на Националния изпълнителен комитет на НФСБ по повод разговора между президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, проведен на 1 март в Президентството на английски език.

„Ние, членовете на Националния изпълнителен комитет на НФСБ, изразяваме възмущението си от грубото погазване от президента на Република България Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на чл. 3 от Конституцията гласящ, че „Официалният език в републиката е българския“, посочват от НФСБ.

„На 01 март 2019 г. в Президентството на Република България президентът Радев разговаря с генералния секретар на НАТО г-н Йенс Столтенберг не на официалния български език, а на чужд език – английски. Унизително, цинично и арогантно! Като, че ли българското Президентство е столова в централата на НАТО!", заявяват от НФСБ.

Според Националния изпълнителен комитет на НФСБ с поведението си президентът Радев нарушава не само чл. 3, но и чл. 36, ал. 1 от Конституцията, който прокламира, че „ползването на българския език е право и задължение на българските граждани“.

„Езикът на един народ отразява неговото сърце, разум и дух защото езикът е единствената форма, чрез която се материализира човешката мисъл. Винаги и за всеки народ той е свещен. С поведението си президентът Радев унижи не само свещения език на Вазов, Ботев и Хайтов „език свещен на нашите деди“, но и целия български народ, който по Конституцията е призван да представлява.

Унижи го за втори път, след като позорно и гузно премълча назидателната реч на Руския патриарх Кирил точно преди една година", посочват още от НФСБ.

„Българският президент Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на не само игнорира посочените конституционни норми, но забрави, че съгласно чл. 92, ал. 1 представлява не само себе си, но и Република България в международните отношения, а следователно и всички български граждани.

За нас, българските граждани от НФСБ, е недопустимо да се нарушава Конституцията и точно в навечерието на националния ни празник в българското президентство да се говори на чужд език независимо какъв", се казва в позицията на партията.

„Между другото г-н Радев, на какъв език, бихте посрещнали президента на република Турция Реджеп Тайип Ердоган?", запитаха от НФСБ.

„Националният изпълнителен комитет на ПП НФСБ настоява президентът Радев да се извини на българския народ за повторното недостойно и унизяващо нацията поведение, поругало както свещения български език, така и националното достойнство на всеки българин.

Съзнавайки, че юридически трудно бихме обосновали достатъчна тежест на нарушението, за да искаме отстраняване от длъжност на президента за нарушение на Конституцията по чл. 103 от основния ни закон, ние се обръщаме към основния блюстител на законността в Прокуратурата, с искане да се произнесе по законосъобразността на действията на държавния глава", заявяват от Националния изпълнителен комитет на ПП НФСБ.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
26081 102

Свързани новини

Коментари 102

Добави коментар
Избирател

2019.03.02 | 23:38

87

Браво на овчеглавия от Славяново! Тоя освен родния си език -руски-, можел и да каже добър ден на английски! Ашкулсун! Машаллах, шофьоре!

Я!

2019.03.04 | 18:49

102

Последовател-плагиат на великия интелектуалец и интелигент - Самоянов се появи. Полека бе, ще се затриете от завист, каруцари!

Отврат

2019.03.03 | 05:45

91

Нямам отношение по случая, но този селяндур е голям позор за България, винаги, по всяко време, при всички случаи. Отвратителен рапон. Не мога да си представя как този народ го избра. Срам. Невероятен срам. А и тая простакеса дето я влачи навсякъде. Ужас. Падение българско.

Енергийна зависимост

2019.03.04 | 18:36

101

Ако завистта и злобата към умния и красивия беше енергия, България щеше да огрее цялата Вселена. Толкова завист и злоба към по-доброто няма в никоя нация. Псевдопатриотите, не скачайте! Видяхме ви, колко ви е патиотизмът. Блюдолизци - Кенеди, де Гол и Аденауер накуп събра Болен в Цуцо, и поиска пълен мандат за Боби, та да реализирал великите си планове за българите - да ги довърши изцяло - по 144 души на ден.

Богомолецът

2019.03.02 | 18:01

70

По добре му свалете шапките си.Когато не знаете да говорите на Английски ,поне се радвайте че главата на нацията ни го прави,и измива очите ни .Доказва за сетен път интелигентността на Българската нация.Не е задължително да има преводач,когато знае достатъчно добре чуждият език.......Такъв честен и Родолюбив Президент сме нямали досега.Учете се от него ,защото народът го обича.Колкото и да искате да му подробните втори пети пред нацията ,няма да успеете.Само управляващият не го обичат ,защото ви разкрива мръсните кирливи ризи,и БезБожните ви действия срещу собственият ви народ.

за тъпньо от 14.03

2019.03.04 | 18:26

100

явно трудно си се появил на бял свят, съдържанието на главата ти е доста изтекло. Да кажеш, че знанието на чужд език не е прави по-пълноценен в професията, най-малко те разкрива като изключително гллупав манипулант и психиатричен случай на комплексар. Ако можеш да го разбереш. Само на подвличане под задните части на властващата партия не се получава...И знаене трябва, и акълец ...

2019.03.03 | 14:02

95

Трябва да ходите без шапка, хиляди са които говорвт английски но всеки си има специалност и това не го прави по добър в специалноста, но безопорно му помага.Радев ако беше по умен нямаше да сее раздор сред народа.

Аз

2019.03.03 | 02:35

90

Какъв родолюбец,бе?!!Ще ми говори за русия,че само на нея той щял да позволи да дирижира енергийните проекти на България!!Чист национален предател е льотчика!!И ще си го получи,ако дойде истинско българско правителство!

123

2019.03.02 | 20:32

80

КАК ДА СЕ УЧАТ ТЕЗИ ПРОСТИ ЦЪРВУЛИ!!!НЕ ГИ ЛИ ВИЖДАШ В ПРАВИТЕЛСТВОТО НАРЕДЕНИ ПРОСТАК ДО ПРОСТАК ,ГЛУПАК ДО ГЛУПАК ,КРАДЕЦ ДО КРАДЕЦ.ДО ВЧЕРА ПРОСТИ ЦЪРВУЛИ ДНЕСКА МИНИСТРИ!!НЕ СТАВА ТАКА.ИМА ЧУСТВАОТО ЧЕ ТИКВАТА ГИ ТЪРСИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СА ПО ПРОСТИ ОТ НЕГО

стига глупости бе, простомунци крадливи

2019.03.04 | 18:12

99

На малкия пръст на Радев не може да стъпите! За пръв път от 30 години имаме нормален президент - знаещ, интелигентен, добронамерен, левент, а не кютук, на всичко отгоре и пилот --- спукват се от завист и яд мръхльовците "политици" - простаци-пияници смърдящи тютюнджии, леворъкави смотльовци, дето един пирон не са кадър да забият, собакевичи и ноздревци (справка Гогол - "Мъртви души", за да не се чудят, за кого става дума). А жена му - умна, красива, елегантна, умерена, знае си мястото - сбърква от злоба тетките, дето трябваше да дойдат в НС и други назаслужено високо платени постове, за да си купят някоя скъпа снобарска, еснафска дрешка и по калъп да си боядисат в рижо косите.

Niky

2019.03.03 | 23:41

98

много гъзолизци, но първо трябва да знаете че в сградата на президенството официален език е БЪЛГАРСКИЯТ и че Радев е президент на БЪЛГАРИЯ. а дали знае или не английски няма никакво значение, дали е високо образован или не, не му дава правото да се унижава и с това да унижи народа който го е поставил на това място независимо с кого разговаря.

При положение, че българският е гръцки, не знам ко

2019.03.03 | 20:57

97

При положение, че българският е гръцки, не знам кой език не е чужд... :(

Умник Гюро

2019.03.03 | 13:38

94

Националният предател, Фатмак Радев, прави гаф след гаф и става неудобен дори за кремълските си господари.

анален джендър

2019.03.03 | 14:48

96

и ТРОЛ МОДЕРАТОРСКИ.

polipantev

2019.03.03 | 11:00

93

Същото НФСБ, дето лидерът им скоро се произнесе относно майките на деца с увреждания ли? Вие с какво право критикувате бе, говеда безродни?

Anonimjs

2019.03.03 | 07:02

92

Туй недоразумение НФСБ прекалява вече.

2019.03.02 | 22:15

85

Почудихте се как да го плювате - няма да ви се получи - най накрая нещо свястно и интелигентно- не крадлив, не корумпиран, умен, родолюбец и не слагач- ужас за чукундурите!

Аз

2019.03.03 | 02:31

89

Какъв родолюбец,бе?!!Ще ми говори за русия,че само на нея той щял да позволи да дирижира енергийните проекти на България!!Чист национален предател е льотчика!!И ще си го получи,ако дойде истинско българско правителство!

Добави коментар

Водещи новини