Бисер Петков: Фирми изплатили 19 млн. лв. забавени заплати

  • 01 март 2019 13:04

  • 284
  • 0
Бисер Петков: Фирми изплатили 19 млн. лв. забавени заплати
© Булфото (архив)

Близо 19 млн. лева забавени заплати и обезщетения са платени на работниците през миналата година след намесата на Главна инспекция по труда. Това обяви социалният министър Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  по време на петъчния парламентарен контрол.

„Промени в Кодекса на труда предвиждат служителите, прекратили трудовия си договор, да получат неизплатените им обезщетения месец след раздялата с шефа. Сега при напускане или уволнение, работниците, които не са използвали платения си годишен отпуск, могат да получат парична компенсация. Размерът на обезщетението зависи от възнаграждението на работника и остатъка от почивните му дни. 6083 служители от фалирали фирми са поискали обезщетения за над 7 млн. лв. през миналата година от Фондът за гарантиране на вземанията на работници и служители“, отчете още Петков.

„През 2017 г. искания са отправили 480 работника за около 716 хил. лв. Сравнението показва, че над 10 пъти повече служители са се възползвали от тази възможност, а сумата е над 7 пъти по-голяма, което показва по-доброто гарантиране на правата на работниците след законовите промени“, обясни още Петков.

Забавените заплати през миналата година са били около 27 млн. лв., стана ясно от думите му.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
284 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини