НФСБ предлага промяна на възнагражденията на депутатите при отсъствия

  • 25 февруари 2019 13:43

  • 412
  • 0
НФСБ предлага промяна на възнагражденията на депутатите при отсъствия
© Novini.bg

Народните представители от НФСБ внесоха в деловодството на Народното събрание днес промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на партията.

Част от предложенията засягат финансовите правила – променят се алинея 3 и алинея 4. „Сега действащата алинея 3 постановява, че при неоправдано отсъствие от три поредни или общо пет пленарни заседания за съответния месец на народния представител - се прави удръжка, равна на две трети от месечното му възнаграждение, и Народното събрание не поема повече от една трета от допълнителните му разходи по чл. 11. С предложената промяна при неоправдано отсъствие от три поредни или общо 5 пленарни заседания за съответния месец на народния представител се  прави удръжка в размер на месечното му възнаграждение и Народното събрание не поема допълнителните му разходи по чл. 11“, се казва в мотивите.

„Освен това, отпада правилото, че в този случай народният представител ще получава една трета от възнаграждението си, като така ще действа единствено разпоредбата на ал.1, чл. 13 от Финансовите правила, съгласно която при неоправдано отсъствие от пленарно заседание на народния представител се прави удръжка, равна на дневното му възнаграждение, без значение колко дни отсъства неоправдано“, заявяват още вносителите от НФСБ.

Според тях този начин на определяне на възнаграждението е по-справедлив, като народният представител ще получава възнаграждение единствено, ако участва в пленарни заседания или при отсъствие по уважителни причини. Освен това,  обосновано е при отсъствие на три поредни или от общо пет заседания през месеца да не се поемат допълнителните разходи на народните представители по чл. 11 от Финансовите правила.

ОТ НФСБ предлагат също така, ако народен представител участва в по-малко от половината гласувания в едно пленарно заседание – да му се удържа една втора от дневното му възнаграждение. „Гласуването на законопроекти и проекти за решения е едно от основните задължения на народния представител, като по този начин той изразява позициите и защитава интересите на тези, които са го избрали. Ето защо, неизпълнението на това задължение следва да бъде скрепено със съответна финансова санкция“, заявяват в мотивите си вносителите.

От НФСБ предлагат още допълнение на чл. 55, като се създаде нова алинея 5, в която да се регламентира максималния брой процедури по начина на водене по точка от дневния ред за работа на НС, на които една парламентарна група има право. „За съжаление, през последните години, а особено – през последните месеци от работата на Народното събрание, се наблюдава груба злоупотреба с тази процедура. Тя се използва за политически декларации, лични обяснения междуличностни нападки, но не и за да бъдат посочвани нарушения при воденето на заседанието. Считаме, че с предложеното ограничение ще се дисциплинират както отделните народни представители, така и парламентарните групи да не злоупотребяват с тази процедура и по този начин да не се отнема парламентарно време за дебати по същество“, заявяват в мотивите си вносителите от НФСБ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
412 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини