Рангел Марков: Минералната баня в Банкя ще се превърне в икономически двигател за развитие на района

  • 25 февруари 2019 11:14

  • 773
  • 1
Рангел Марков: Минералната баня в Банкя ще се превърне в икономически двигател за развитие на района
© Канал 3

Минералната баня в Банкя ще се превърне в икономически двигател за развитие на района, каза в предаването „Градът“ по Канал 3, кметът на населеното място Рангел Марков (ГЕРБ). Той добави, че балнеолечебницата трябва да бъде един работещ и функциониращ обект. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ

„Изключително сме удовлетворени от факта, че започна реставрацията на минералната балнеолечебница в Банкя. Мястото е създадено да бъде балнеолечебница, а идеята е да се запази автентичния му вид. Това е най-ценното в тази сграда, тъй като в нея има много история. Сградата е на повече от 110 години. Ние максимално искаме да запазим, тази история и оригинален вид, тъй като тя е изключително ценна за Банкя.  На практика градът се е формирал такъв, какъвто е сега, благодарение на тази сграда. Балнеологията в България стартира от тук. Това е първата съвременна балнеолечебница в страната ни“, добави кметът Рангел Марков.

Той каза още, че основната функция на обекта е лечението с минерална вода. Сградата може да се ползва от максимален кръг хора. Капацитетът и е 180 човека.  Максимално ефективно и енергоемко ще използва минералната вода за отопление. Ще се предлагат различни процедури, предвиден е и лекарски кабинет. Лечебницата ще разполага със солна стая, релакс зона, различни по предназначение басейни, отделени семейни кътове, фитнес зала. Ще бъде дадено предложение да бъде изграден и по-голям, закрит 25 метров басейн. Предвижда се постоянно действаща изложба на автора на банята, която да връща посетителите към нейната история.

„Благодарен съм на всички, който съдействаха за реставрирането на сградата Това е обект, който ще донесе големи ползи на икономиката в района. Реставрацията не значи нищо, ако центъра не започна да функционира веднага, това за нас е приоритет. Важно е да заложим благоприятните за общината и за хората условия, както и да намерим опитен оператор, който да започне веднага да експлоатира обекта“, добави градоначалникът на Банкя Рангел Марков.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
773 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
3 часа пълних вода

2019.02.25 | 12:35

1

Регулирайте си движението

Добави коментар

Водещи новини