Евгения Ангелова: Икономическите реформи в ЕС носят растеж, но винаги трябва да сме готови за нови предизвикателства

  • 21 февруари 2019 12:03

  • 138
  • 0
Евгения Ангелова: Икономическите реформи в ЕС носят растеж, но винаги трябва да сме готови за нови предизвикателства
© ПП ГЕРБ

Народният представител от ГЕРБ Евгения Ангелова участва в Конференция за Европейския семестър и Интерпарламентарната конференция за стабилност, икономическа координация и управление в Европейския съюз, съорганизирана от Европейския парламент и от Парламента на Румъния. Форумите се проведоха в Брюксел по време на Европейската парламентарна седмица 2019 г. В хода на дискусиите заместник председателят на ПК по бюджет и финанси в НС Евгения Ангелова подчерта, че е необходимо навременно приключване на преговорите по Многогодишната финансова рамка (МФР) на Европейския съюз, за да се гарантира нейното своевременно одобряване, както и приемане на секторното законодателство. „Това ще осигури гладък старт на програмите още от първата година на новия програмен период от 2021 до 2027 г. Не е редно да се прилага автоматично съкращаване на размера на финансовата рамка, заради оттеглянето на Великобритания, а трябва да се търси справедливо и балансирано споразумение за политиките на ЕС и финансирането им“, обясни българският депутат. Тя подчерта, че основен приоритет на България е осигуряването на адекватно финансиране за традиционните политики на ЕС – Кохезионната политика и Общата селскостопанска политика.

Според Евгения Ангелова икономическите реформи в страните от ЕС носят растеж, но винаги трябва да сме готови за нови предизвикателства. „Насърчаването на инвестициите ще спомогне за по-нататъшно засилване на растежа и конкурентоспособността. Добрите фискални и макроикономически политики, заедно с добре насочени структурни реформи, са от съществено значение за намаляване на нивата на дълга и стимулиране на създаването на повече и по-добри работни места, с оглед бъдещите демографски предизвикателства”, категорична е тя.

Членове на Европейския парламент и на парламентите в страните от ЕС обсъдиха икономически и социални европейски политики, паричния съюз, многогодишната финансова рамка. По време на Европейската парламентарна седмица
Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви, че през 2019 г. за пръв път нито една страна от евро зоната няма да има бюджетен дефицит над 3% от брутния вътрешен продукт. А според еврокомисарят по заетостта и социалната политика Мариане Тейсен, 240 милиона европейци сега имат работа, което е повече от всякога. Европейската икономика е отбелязала 21 тримесечия на непрекъснат растеж и е създала 12 милиона работни места, стана ясно от изказването на испанския депутат Мария дел Мар Ангуло.


 

Последвайте канала на

Десислава Станева
138 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини