БСП дава 7 дни на Мирослав Найденов да спре продажбата на дървесина през борсата

  • 29 февруари 2012 14:00

  • 1031
  • 5
БСП дава 7 дни на Мирослав Найденов да спре продажбата на дървесина през борсата
©

От Коалиция за България даваме 7-дневен срок на министър Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството нада се отмени наредбата, която действа, да се приеме алтернативната подготвена наредба, като минимално задължително условие е да се премахне търговията през Стоковата борса и определяне на стратегическите партньори. Дотогава нашето искане за оставката на министър Найденов остава валидно.

Това каза на брифинг в парламента депутатът от ПГ на Коалиция за България Димчо Михалевски за начина, по който се извършва търговията и добива на дървесина в България.

По думите му, протестите постоянно се увеличават и очевидно има засегнати интереси на малки и големи фирми.  Под натиска на БСП, вчера в зала "Изток" на Народното събрание се е провела работна среща, на която са присъствали всички браншови организации на малките, средни и големи фирми, които ползват дървесина. Михалевски каза, че нито малките, нито големите фирми са доволни от начина, който се практикува от Министерството на земеделието и храните за добив и продажба на дървесина. "Стратегическите партньори се определят по неясен начин, на Стоковата борса няма достъпност за всички, които желаят да купят дървесина. Фирмите в момента в България бездействат. Тревожен е фактът, че големи фирми престояват повече от 2 месеца в годината, поради липса на суровина. Постигна се съгласие спешно да се промени наредбата, която действа. Повече от 6 месеца миналата година беше подготвена наредба със съгласието на всички страни и по неясни причини не беше приета от Министерски съвет, а беше подменена с лобистка наредба, която създава корупционни условия за търговия с дървесина", заяви депутатът от левицата.

Михалевски подчерта, че в присъствието на депутати от различни парламентарни групи от Коалиция за България са настояли да се премахне действащата наредба и да се приеме тази, по която има консенсус, да се прекрати търговията на Стоковата борса и начинът на определяне на стратегическите партньори, да се свали този метод за продажба и да се създадат конкурентни условия в добива и продажбата на дървесина – да бъде открит и пазарът да определя. Министър Найденов е поел ангажимент за създаване на нова работна група.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1031 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Market-maker

2012.03.05 | 16:55

5
Обикновено като се каже борса се твърди, че на нея по презумпция стават прозрачни сделки... Това щеше да е вярно ако не ставаше въпрос за стоковите борси в България - при тях нищо не е борсово: нито стоките са борсови, нито механизма за формиране на цените, нито разплащанията - нищо! Ама съвсем нищо! От 20 години стоковите борси в България узаконяват сделки сключени на непазарни цени. Комисията по стоковите борси и тържищата е пълен виц в сравнение с регулацията на КФН. Решението - КСБТ да се влее в КФН, стоковите борси да се обединят в една, която да въведе наистина борсови правила и механизми. До тогава - спиране на тези комисионерски и корупционни схеми
иво- рз

2012.03.01 | 18:22

4
БСП и пазарна икономика- магаре и космос

2012.03.01 | 18:22

3
БСП.. тия ли дето правиха път до каскада за 200 млн евро по който никой не минава, вместо с тези пари да направят 100 км магистрала, или тия дето им спряха всички европейски фондове, щото парите потъвали незнайно къде, или тия дето закриляли престъпността в България? Това че могат да са нагли до безкрай е видно, не е нужно да ни го напомнят.

2012.03.01 | 18:22

2
БСП иска пазара да определя условиута, направо да паднеш. Условията на пазара у нас все още се определят от надтоящи и бивши кадри на БСП и БКП, Огнян Донев е пресен пример.
.

2012.03.01 | 18:22

1
ХАхаахАХАХ БСП давала срок :))))) Ей голяма работа са!! Аз му давам 2 часа на Станишев да си смени професията :Л)

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини