Деница Николова: Изграждаме 68 центъра за грижа за възрастни с психични разстройства и 6 дневни центъра за лица с деменция

  • 08 февруари 2019 14:51

  • 925
  • 0
Деница Николова: Изграждаме 68 центъра за грижа за възрастни с психични разстройства и 6 дневни центъра за лица с деменция
© Министерство на регионалното развитие и благоустро

68 центъра за грижа за възрастни с психични увреждания и хора с невъзможност за самообслужване и 6 дневни центъра за лица с различна форма на деменция ще бъдат изградени в страната по управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството програма „Региони в растеж“ 2014 - 2020 г. Това съобщи в предаването „Хоризонт до обед“ на БНР заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на програмата Деница Николова, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. 

Над 41 млн. лв. са осигурените средства от програмата.

„Към момента са подадени 27 проекта за изграждане или реконструкция на социални центрове за хора с психични проблеми, като 25 от тях са финансирани и се изпълняват в момента. В края на програмния период, на база спестени средства от мярката, ще могат да се финансират допълнителни проекти, с което ще се увеличи броят на центровете", каза зам.-министър Николова. 

„Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. има много голям социален фокус, свързан с възможността да подкрепяме изграждането на социални мерки и услуги в подкрепа на деца и възрастни от уязвите групи. Ако в предишния програмен период бяхме фокусирани върху извеждане на децата от старите социални домове, сега работим основно с фокус върху възрастното население с умствена изостаналост, деменция и психични разстройства“, коментира Деница Николова.

Тя подчерта, че всички проекти кореспондират с Националната стратегия за дългосрочна грижа в подкрепа на най-уязвимите групи и покриват разработената от Министерството на труда и социалните политика „карта на услугите“, в която са залегнали нуждите от подобни грижи в цялата страната. „Това реално е първият стълб от стратегията, който обаче е най-съществен за хората с психични увреждания“, каза още тя.

Заместник-министърът добави също, че проектите са изпълняват интегрирано, като ОПРР осигурява средствата за строителство, ремонт и обзавеждане на центровете, а Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" осигурява самата услуга и нейната устойчивост. Регионалният заместник-министър обърна внимание също, че проектите, които се реализират в момента с европейско финансиране след изтичане на програмите ще преминат за издръжка към делегираните бюджети на общините от държавния бюджет. 

Зам.-министър Николова каза още, че подобни социални мерки ще бъдат заложени за финансиране от европейските фондове и в следващия програмен период. „След 2021 г. ще продължим да изпълняваме такъв тип мерки, дори с по-голям фокус, не само защото нуждите са големи. Заради демографската криза и тенденциите в целия ЕС към застаряване на населението, нуждите на подобни центрове за възрастни ще са все по-големи“, коментира тя.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
925 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини