Илияна Йотова: Здравето на работещите е заложник на пазарни механизми (снимки)

  • 07 февруари 2019 17:04

  • 490
  • 5
Илияна Йотова: Здравето на работещите е заложник на пазарни механизми (снимки)
© Пресцентър Президентство

Здравето на работниците се превръща в заложник на пазарни механизми и конкуренция между предприятията и фирмите. Стремежът към качествени условия на труд отстъпва пред стремежа да се съкратят разходите на фирмата. Това е заявила вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,, съобщиха от прессекретариата на президента.

По покана на Факултета по обществено здраве при Медицински университет - София, вицепрезидентът е изнесла публична лекция за съвременните предизвикателства пред трудовата медицина днес.

В окото на бурята, в годините на най-тежката икономическа и финансова криза, високите нива на безработица унищожиха дори разговора за безопасен труд в много отрасли, е отбелязала Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Вицепрезидентът е заявила, че заради икономическия и финансов крах работните места на всяка цена са изместили достигнатите права от европейските граждани за безопасен труд. "Игрите на глада" характеризират немалка част от българското производство. Шивачките у нас често се сравняват със шивачките в Камбоджа заради лошите условия на труд и ниското заплащане", е изтъкнала вицепрезидентът.

По думите на вицепрезидента инцидентно се повдига въпросът за условията, при които работят българите в чужбина, особено сезонните работници. "Феноменът "съвременно робство" е все по-чест в ежедневието дори на развитите икономики", е отбелязала Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Вицепрезидентът е обърнала внимание на т. нар. модерни болести, до които води на пръв поглед невинна форма на експлоатация. При по-квалифицираните професии, благодарение на технологиите, работодателите имат 24-часов достъп до своите служители и изискват от тях извънреден труд, без допълнително заплащане. Липсва обществена дискусия за развитието на трудовата медицина в условията на четвъртата индустриална революция, е отбелязала Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

"В ЕС има глад за трудови медици", е отбелязала вицепрезидентът и е посочила, че в България и Румъния на 100 хил. работещи има под 10 специалисти. За сравнение - на 100 хил. работници над 40 специалисти по трудова медицина има в Италия, Латвия и Финландия.

Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , е заявила, че в България все още няма достатъчно атрактивни условия, за да могат младите лекари да избират като своя специалност трудовата медицина.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
490 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2019.02.07 | 20:31

5

долна свиня .

данъкоплатец

2019.02.07 | 18:48

4

Айде сега дайте и на тая интелектуалка с 1 см високо чело и професорска титла хонорис кауза за големия и принос в областа на трудовата медицина, каквото и да означава това понятие!!

Дана

2019.02.07 | 18:28

3

Г-жо Йотова, моля в качеството си на вицепрезидент набийте в главата на преЦедента какви са правата и задълженията му по Конституция. Вие обявихте, че ще му свивате сърмите...моля, не допускайте един човек без политическа култура да се меси във външната политика на България. Моля, не позволявайте на този човек да разделя българите, вместо да ни обединява.Това е по-важно!!!

2019.02.07 | 18:14

2

В България всичко е наопаки: Филоложка говори за медицина, Приватизаторка-Крадла за правова Държвава, офшорна журналистка с обвинение от проку.рату.рата за ко.ру.пция в системата, костинбродски изборни мани.пулатори за юридическия статут на ЦИК!
БСП надминаха по наг.лост БКП от времето на Тошо! Тогава тук таме на местно ниво имаше по някой свестен партиен член, който се срамуваше да прокарва партийната линия на всяка цена!

Умник Гюро

2019.02.07 | 17:57

1

Разбира се, свиня Илияна е специалист по трудовите болести. Нали всяка година се угоява за Коледа, молейки се на българския народ да сложи край на мъките и!

Добави коментар

Водещи новини