НС инкриминира домашното насилие. Затвор до 10 години заплашва всеки насилник (видео)

  • 07 февруари 2019 10:33

  • 1279
  • 11
НС инкриминира домашното насилие. Затвор до 10 години заплашва всеки насилник (видео)
© Pixabay

Парламентът инкриминира домашното насилие. Това се случи, след като депутатите приеха на второ четене промените в Наказателния кодекс.

Законопроектът бе внесен от председателя на парламента Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на и група народни представители. Целта на промените е да гарантират всеобхватна наказателноправна защита от всякакви актове на насилие над жени, включително домашно насилие.

Предложените с него изменения и допълнения имат за цел подобряване на българската законова рамка с оглед превенцията и противодействието на тези форми на престъпно поведение. С проекта се допълват квалифицираните състави на убийство и телесните повреди с цел инкриминиране на всички форми на домашно насилие, които ескалират до посегателство срещу живота или здравето на лицата.

Депутатите решиха за принуда в условията на домашно насилие да е между 3 и 10 години затвор. Който противозаконно лиши някого от свобода в условията на домашно насилие, също ще се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години. Депутатите решиха, който системно следи другиго и това би могло да възбуди основателен страх за живота или здравето му, или за живота и здравето на негови ближни, ако извършеното не съставлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода от 1 година или пробация.

Депутатите дефинираха и понятието „следене“. Съгласно текстовете, това е поведение със заплашителен характер срещу конкретно лице, което може да се изразява в преследване на другото лице, показване на другото лице, че е наблюдавано, навлизане в нежелана комуникация с него чрез всички възможни средства за комуникация. Ако деянието е извършено в условията на домашно насилие, наказанието е затвор до 5 години.
Народното събрание реши насилственото сключване на брак да се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години. Наказанието ще се налага и на лице, което отвлече другиго с цел да го принуди да встъпи в брак, както и на лице, което за тази цел го склони да премине на територията на друга държава. Със затвор от 3 до 8 години ще бъде наказанието, когато деянието е извършено от родител, друг сродник или настойник, по отношение на непълнолетно лице и по отношение на две или повече лица. При принуда за съжителство на съпружески начала ще се наказват извършителите с лишаване от свобода от 1 до 6 години.

Пред журналисти депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов обясни подробно по-строгите наказания, които ще има при домашно насилие.

Благодаря на Прокуратурата на Република България, каза Кирилов и поясни, че тя е предоставила статистически данни, които са били в голяма полза на депутатите.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1279 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Гербоджендърска работа

2019.02.07 | 11:59

6

Демек вместо да си ударите по един шамар и съ разберете кут мъже дет вика нинова.... направо се разделяйте да няма насилие

Жена

2019.02.07 | 17:15

11

Неуважаеми, бихте ки обяснили на моята неразбираща особа как точно се разбирате "като мъже" с по-слаб човек, който не може да ви отвърне?! Ми, да, по-добре е за всички просто такива хора да не са заедно. Много ревете срещу циганите, ама почнахте и вие с техните аргументи: "Такива са ни традициите, що държавата ни се меси?" Ами, да ви п*кам на традициите, и на техните, и на вашите! Както няма "леки" наркотици и "малко" бременна, така няма и ниво на тормоз, което да е приемливо! Насилието е насилие! И, за щастие, вече официално е престъпление!

2019.02.07 | 12:57

10

EDIN MNOGO INTERESEN VAPROS...AKO YTRE NIAKOI PERYSTIA I SKIMNE DA PLATI DA IA PREBIAT I TRAGNE DA IZNYDVA NIAKOGO ZAKONA KAK STE DOKAJE CHE TIIA IZNYDVA ZA PARI? ....IZOB6TO MISLENI NEDOMISLENI...

Обаче седесарските превратаджии,

2019.02.07 | 12:56

9

разбойниците потрошили Парламента и Партийния дом Костов, Софиянски, Бисеров и ликвидаторите на България Цветанов и Тиквов са невинни.

QERTO

2019.02.07 | 12:29

8

Google вече плаща 23859-32746 долара на месец за онлайн работа от дома си. Аз съм много щастлив, защото трябва да печеля много пари у дома и съм получил 7642 долара на седмица. Не мога да повярвам колко е лесно, след като го изпробвах. всеки може да върши тази работа и да получава повече приходи онлайн в непълно работно време.

просто следвайте уебсайта......>>> w­w­w­.­W­e­b­j­o­b­3­3­.­c­o­m

асд

2019.02.07 | 12:20

7

пак закони дето ще важат избирателно. ще притискат кафявите да гласуват за тях в замяна ще си затварят очите.
чудя се жена ми като ми преглежда редовно телефона това домашно следене ли е??? мога ли да я вкарам в затвора за 1г да си дам домашен отпуск от брака?

Българин

2019.02.07 | 11:26

5

Кирилов - неграмотен цървул

Въпрос

2019.02.07 | 11:25

4

Аа, това да не е депутатът от ГЕРБ Кирилов, бивш общински съветник от БСП?!

NS

2019.02.07 | 11:11

3

Джагалие, значи всички трябва да влязат на момента в затвора, по всички точки по горе. Ама май пак ще има то си им е традиция да поебват деца да продават деца за булки и не на последно място: ,,ако не разбишш мутрата на хАйшето то няма те хобича бе, как да не и спукам гойона"!

2019.02.07 | 11:03

2

Онзи големите пичове ги мачкат от едната страна а тези от другата

2019.02.07 | 10:58

1

Пoгрибенията по евтени няма ли да станат или изобщо да не плащаме, за кръвта разбрахме и за кръвната мафия и 300 лева за банка

Добави коментар

Водещи новини