Одобрена е позицията на страната ни за предстоящо заседание на ЕКОФИН

  • 06 февруари 2019 12:50

  • 258
  • 0
Одобрена е позицията на страната ни за предстоящо заседание на ЕКОФИН
© Булфото

 Правителството одобри позицията на страната ни за заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което ще се проведе на 12 февруари в Брюксел. Очаква се Съветът да постигне общ подход по прегледа на Европейската система за финансов надзор и да бъдат обменени мнения по съобщението на ЕК за по-ефективен и демократичен процес на вземане на решения в данъчната политика на ЕС. Очаква се също така ЕКОФИН да одобри заключения по Доклада за фискалната устойчивост за 2018 г. и по насоките за бюджета на ЕС за 2020., както и да приеме проекта на препоръка на Съвета по освобождаването от отговорност на ЕК по изпълнението на бюджета на ЕС за финансовата 2017 г. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

На 22 януари се проведе заседание на ЕКОФИН, в рамките на което се състоя политически дебат по програмата InvestEU и прегледа на Европейската система за финансовия надзор. В контекста на Европейския семестър за 2019 г. Съветът прие заключения за Годишния обзор на растежа и за Доклада за механизма за предупреждение, също така одобри препоръка, свързана с икономическата политика на еврозоната. На заседанието бяха представени приоритетите на Румънското председателство в областта икономическата и финансовата политика и резултатите от срещата на Европейския съвет във формат Еврогрупа през декември 2018 г.

Съветът на ЕС „Правосъдие и вътрешни работи“ предстои да заседава неформално на 7 и 8 февруари в Букурещ. В част „Правосъдие“ ще бъдат обсъдени начините за по-нататъшно развитие нa съдебното сътрудничество по граждански и търговски въпроси чрез анализ на прилагането на съществуващото европейско законодателство и на необходимостта от предприемане на нови законодателни инициативи на ниво ЕС.

Министрите на правосъдието ще вземат отношение и по поставените от Румънското председателство въпроси за бъдещето на съдебното сътрудничество по наказателноправни въпроси в рамките на общото съдебно пространство на Европейския съюз. Във формат „Вътрешни работи“ ще бъде обсъдено засилването на сътрудничеството в борбата с тероризма в ЕС.

Други теми от дневния ред са политиката на ЕС в областта на миграцията и убежището, както и полицията в свързания свят. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
258 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини