България е готова да поеме председателството на ПАЧИС

  • 05 февруари 2019 17:15

  • 761
  • 1
България е готова да поеме председателството на ПАЧИС
© Народно събрание

България ще положи усилия по време на своето председателство на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС) да бъдат постигнати конкретни резултати по важните за страните от региона теми. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на на среща с генералния секретар на ПАЧИС Асаф Хаджиев. Гостът е в България за участие в честванията по повод 140-та годишнина от свикването на Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

България отдава голямо значение на участието си в институционално най-развитата Асамблея в Черноморския регион, подчерта председателят на българския парламент. Ние вече се подготвяме да поемем председателството на ПАЧИС през втората половина на 2019 г. и да организираме 54-та Генерална асамблея на Асамблеята през ноември, добави тя.

Генералният секретар на ПАЧИС Асаф Хаджиев отбеляза, че България играе важна роля в дейността на организацията и отправи покана към председателя на Народното събрание да присъства на 53-ата Генерална асамблея на ПАЧИС през юни в Баку. Може да се обмисли възможността по време на председателството България да инициира съвместна среща на парламентаристите от страните от ЕС и тези от региона, посочи той.

Председателят на Народното събрание подчерта, че очаква с нетърпение решенията от 53-та Генерална асамблея на ПАЧИС, по време на която предстои да бъде избран нов генерален секретар на Асамблеята. България ще подкрепи кандидатурата на Азербайджан за този пост, подчерта Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на.

По-рано генералният секретар на ПАЧИС Асаф Хаджиев разговаря с ръководителя на българската делегация и заместник-председател на Асамблеята Петър Кънев. Гостът беше запознат с историята на българския парламентаризъм, както и с програмата на честванията, посветени на 140-ата годишнина от Учредителното народно събрание и приемането на Търновската конституция. Асаф Хаджиев ще бъде сред официалните гости на Тържествения концерт на Софийската филхармония, с който ще бъдат открити проявите по повод годишнината.

Последвайте канала на

Владимир Василев
761 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Пекинос

2019.02.05 | 20:16

1

За ПАЧИС тази е правилният избор.

Добави коментар

Водещи новини